facebook

Реформа децентралізації: журналісти знайшли в новому законопроекті Кабміну небезпечні норми

Кабінет міністрів подав до Верховної ради законопроект № 6002, який передбачає серйозні зміни в Бюджетному кодексі.

Про це йдеться в статті “Обозреватель”.

Як пише видання, законопроект № 6002 пропонує ліквідувати як факт “бюджет розвитку”. Це – компонент місцевих бюджетів, кошти, коштом яких місцева влада ремонтує і будує об’єкти інфраструктури, ЖКГ, реалізують важливі інвестиційні проекти, в цілому – забезпечують соціально-економічний розвиток громади.

Наприклад, у 2021 р. бюджет розвитку Харкова становив 3,9 млрд грн, Дніпра – 1,87 млрд грн, Одеси – 1,765 млрд грн, Львова – 880 млн грн, Запоріжжя – 699 млн грн.

“Ліквідація “бюджету розвитку” позбавить Місцеве самоврядування і цілого ряду додаткових доходів – наприклад, від розміщення тимчасово вільних коштів. Посилюється і ризик того, що центральна влада буде активно “спихати” на місцеве фінансування додаткові статті витрат (медицини, соцзахисту, освіти), як нерідко відбувається вже зараз. Наприклад, якщо зарплати вчителям фінансуються шляхом субвенції, то ремонти шкіл, оснащення навчальних закладів і безліч інших питань вирішує місцева влада – своїм коштом”, – йдеться в статті.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Також, за даними видання, новація від Кабміну безпосередньо погіршує ситуацію для сфери освіти. Так, у разі прийняття законопроекту № 6002 у місцевих бюджетів віднімуть залишкові кошти субвенції на сферу освіти.

Ще одна негативна новація, яку пропонує Кабмін – – левову частку (70%) коштів від продажу земельних ділянок, що знаходяться в комунальній власності, місцевій владі пропонується віддавати в центр.

Ще одна неприємність для місцевої влади, закладена в законопроекті № 6002, – уряд хоче на свій розсуд визначати, як громади гаситимуть “середньострокові” позики.

Крім того, в законопроекті Кабміну – уряд (разом з ОДА) хоче отримати можливість зупиняти рішення про бюджети, прийняті місцевим самоврядуванням.

“Фактично-центральна влада хоче на свій розсуд блокувати життя громад – аж до закінчення судового розгляду. Яке може тривати багато місяців і навіть роки. Експерти наголошують: це негативна новація – не просто удар по коштах сіл, ОТГ та міст, а пряме втручання центральної влади у самостійність місцевого самоврядування, яке передбачено Конституцією та законами України”, – зазначають журналісти.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Реформа децентралізації: журналісти знайшли в новому законопроекті Кабміну небезпечні норми