facebook

Відсторонення від роботи за відсутність щеплення: українцям відповіли на 8 головних запитань

Відсторонення від роботи за відсутність щеплення: українцям відповіли на 8 головних запитань

В Україні можуть усувати від роботи співробітників, які не зробили щеплення від коронавірусу. Ця норма стосується представників державної служби, а також ВНЗ, технікумів, училищ, шкіл та дитячих садків.

Відповіді на головні питання щодо усунення від роботи нещеплених співробітників в ефірі телеканалу “1+1” дав в.о. керівника Державної служби України з питань праці Ігор Дегнера.

Як зазначив Дегнера, якщо людина відмовляється від щеплення, то це однозначно не є підставою для її звільнення. Але якщо справа все ж таки дійде до звільнення, то в чинному законодавстві передбачено кілька видів відповідальності.

Зокрема, якщо працівник звернеться до Держпраці, а перевірка виявить порушення законодавства, то буде застосовано фінансові санкції – від мінімальної зарплати. Якщо працівник звернеться до суду, щоб поновитись на посаді, то до рішення суду йому нараховуватиметься середня зарплата.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Є два ключові моменти: усунення причин, які призвели до відсторонення (людина отримала хоча б першу дозу вакцинації) або закінчення карантину” , – заявив Дегнера. Також він зазначив, що на період , коли людину відсторонили від роботи, зарплата за нею не зберігається, але робоче місце зберігається.

Роботодавець на час, поки відсутній невакцинований працівник, може прийняти іншу людину. Але до моменту повернення на роботу співробітника, який був відсторонений”, – наголосив Дегнера.

Працівник має право піти у відпустку замість відсторонення від роботи, але тут є важливий нюанс: відпустки діляться на ті, що за графіком, і ті, що не за графіком. У першому випадку роботодавець зобов’язаний, незважаючи ні на що, надати працівникові відпустку.

Дегнера торкнувся і дистанційного режиму роботи – тут також є важливий нюанс.

Дистанційна робота – це один із режимів роботи. А обов’язок, що виникає у роботодавця за статтею 12 закону “Про захист від інфекційних захворювань” – відсторонення працівника від роботи, незважаючи на те, який режим він має”, – заявив в.о. Держпраці України.

У той же час нормативні акти передбачають, що працівник не відсторонюється, якщо у нього є протипоказання, що підтверджені довідкою. Цю довідку вже затверджено Міністерством охорони здоров’я України, її можна взяти у сімейного лікаря.

Також на період відсторонення працівника не передбачено лікарняних листів. Щодо додаткових гарантій від роботодавця, страхування, наприклад, тут жодних обмежень немає.

Роботодавець може надавати будь-які гарантії. Втім, це все притаманне лише тоді, коли працівник офіційно працевлаштований” , – заявив Дегнера.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Відсторонення від роботи за відсутність щеплення: українцям відповіли на 8 головних запитань