facebook

«Антивакцинатор-ударник». Хто такий Остап Стахів і чому він – брехун

«Антивакцинатор-ударник». Хто такий Остап Стахів і чому він – брехун

«Ковіду – не існує», «вакцина – це смерть» і зе безліч схожих тез про 5G та всесвітню змову. Поширює їх Остап Стахів – лідер ГО «Права Людини» та праворадикальної «Ідея Нації». Хто цей чоловік і чому намагається підбурити людей вбивати самих себе? Теми, на яких нині «хайпує» один із топових антивакцинаторів в Україні Остап Стахів, стосуються не лише коронавірусу і вакцинації. Наприклад, він розповідає про «Небезпеку 5G у Львові», якого, до речі, ще немає ні у Львові, ні в Україні. А ще про загрозу, що українських дітей забиратимуть «на органи» за кордон, про змову, через яку нещодавно  вимкнули месенджери і Фейсбук та про небезпеку додатку Дія.

Остап Стахів – псевдоактивіст родом з містечка Ходорів, що у Стрийському районі на Львівщині. Він закінчив економічний факультет Львівського національного аграрного університету за спеціальністю «менеджмент організації». Громадську діяльність веде вже з десяток років, заснував організацію «Ідея Нації».

Раніше її прихильники під чорними прапорами із символікою, схожою на свастику, збирались на віче чи організовували мітинги біля пам’ятника Степану Бандері. Представники цього ГО з’являлись на мітингах проти чи на підтримку різних забудов, ходили пікетувати «Львівгаз» через тарифи і перекривали вулиці у Львові.

Свого часу Остапа Стахіва назвали псевдоактивістом, звинуватили в організації пікетів на замовлення та кинули в смітник. Окремі його соратники були також помічені в інших акціях протестів. У травні цього року група молодих людей підтримали 18-річного львів’янина, якого звинувачують у зґвалтуванні 11-річного хлопчика.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Батьки постраждалого запідозрили, що акцію організували на замовлення. Один з учасників акції представлявся журналістом сайту ТавріяNewsUa – це був Роман Сірко – однодумець Остапа Стахіва, який фігурує на його відео, зокрема на цьому. А ТавріяNewsUa – сумнівне інтернет-видання з Херсонщини, яке роздає журналістські посвідчення «усім охочим». У своїх відео Остап Стахів систематично закликає людей «ставати незалежними журналістами», дає адресу електронної скриньки, на яку можна звернутись за документом. Для того, щоб «стати журналістом», достатньо заплатити немалу суму грошей. На електронну скриньку також потрібно надіслати скрін про оплату «добровільного внеску», фото свого паспорта і свою фотографію «на документи». Документ обіцяють відправити поштою. Ні журналістської освіти, ні досвіду роботи в медіа не потрібно. Тож цілком зрозуміло, що ці люди, хоч і отримують «посвідчення журналіста», насправді не мають з професійною журналістикою нічого спільного.

Остап Стахів назнімав більше, ніж півтисячі емоційних відео – власних монологів чи трансляцій з лікарень, центрів вакцинації, розмов з особами, яких він називає експертами, юристами чи медиками. Стахів, як і інші Сovid-дисиденти, переважно використовує конспірологічні теорії, ретранслює думки антивакцинаторів, езотериків, прихильників нетрадиційної медицини. Маски він називає намордниками чи підгузниками на обличчі, стверджуючи, що людина в медичній масці втрачає свою ідентичність і підкорюється злочинній системі.

Слово Сovid-19 у деяких відео він замінює на «бананофікус», щоби його контент не заблокували. Вакцина для нього – жижа, а люди, які вакцинуються – поголів’я, біоматеріал чи задурені овечки. Він чітко розмежовує людей на тих, хто опирається системі і тих, хто підкорюється та запевняє, що виживуть лише перші. Часом розповідає притчі, інколи наголошує, що треба мати Бога в серці, і не піддаватись страху, бо саме таких Сovid-19 оминає. Хоч частіше він запевняє, що пандемія – вигадка, а хворіють люди переважно на ГРВІ та грип Цікава складова медіа діяльності Стахіва – сітка з сотні Вайбер-спільнот. Вони створені у різних регіонах і функціонують як чати.

За годину там публікується від 500 до 1300 повідомлень. Ці чати виконують важливу роль в координації дій під час організації мітингів, роздачі газет у чергах на вакцинацію і як група швидкого реагування для підсилення провокації. А ще тут Стахів збирає гроші на картку для поточних потреб руху. Звісно у Вайбер-чатах не обходиться без рецептів лікування коронавірусу водою з содою і настоянками.

Із заявою про злочинну діяльність Остапа Стахіва до СБУ уже звернулися львівські депутати. «Завдяки цілеспрямованій та методичній діяльності певних громадських діячів, яка спрямована на поширення неправдивої інформації щодо коронавірусу та вакцинації, вже загинули тисяч громадян України… Своєю діяльністю Остап Стахів вчинив дії, які підпадають під порушення ст. 293, ст. 295, ст. 296 КК України та рішення міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій», – йдеться в депутатському зверненні Ігоря Шолтиса.

Та для чого Стахів це робить?

Очевидно, на першому місці – банальний заробіток. У кожному відео, у кожному пості на Фейсбуці він закликає свою аудиторію «донатити» кошти на його рахунки у різних банках. Окрім того, як ми вже зазначали – він продає журналістські посвідчення. Скільки таких документів уже продано – відомо одному лише Стахіву.

Друга причина – це політичні дивіденди. Принаймні, замах на них. Адже вже впродовж 10 років Стахів намагається потрапити до органів місцевого самоврядування, і навіть балотувався до Верховної Ради України використовуючи у програмі ідеї ОПЗЖ та партії Шарія. Втім, набравши всього кількасот голосів, з тріском провалився.

А тепер ТОП – 5 міфів, які розповсюджує Стахів та його прихильники:

Від коронавірусу помирає менше людей, ніж від грипу.

Спростування: SARS-CoV-2 є більш заразним, ніж грип.

При значному поширенні це означає і більшу кількість жертв.

За розрахунками ВООЗ, які підтверджені незалежними науковими статтями, приблизна кількість смертей у світі, спричинених сезонним грипом, максимально сягає 650 тис. людей щороку.

Менше, ніж за рік від Covid-19 померло вдвічі більше людей, ніж від грипу помирає щорічно, пише «Вокс Україна».

Вакцинація втручається в ДНК і РНК, змінює геном людини.  Спростування: Цей міф активно просував прихильник нетрадиційної медицини Ендрю Кауфман, він називає себе «фахівцем з природного зцілення». Такі зміни в ДНК неможливі, бо мРНК з вакцин не потрапляє в ядро клітини, де міститься людська ДНК.

Вакцинація – експеримент над людьми. Спростування: Зараз CDC визначає термін “вакцина” як «препарат, який використовується для стимуляції імунної відповіді організму проти хвороб». Вакцини проти коронавірусу захищають людину від тяжкого перебігу захворювання, можливої ​​госпіталізації й навіть летального результату.

Центром міста їздить машина комунальної служби і розпилює щось небезпечне, від чого люди можуть хворіти. Спростування: Йдеться про вакуумну прибиральну машину Johnston VT-650 – це пилосос, який прибирає дороги у Львові і який може зволожувати вулиці міста.

Немає підстав вважати, що цей пилосос розпилював якісь речовини, утім негативний вплив від роботи цієї техніки все ж є. Доведено, що збільшується ризик виникнення захворювання легень у водіїв таких машин, усе через постійну роботу з пилом, але до коронавірусу чи вакцинації це немає жодного стосунку. Вакцина має шкідливий вплив на імунну систему – про це стверджує науковиця Джуді Міковіц.

Спростування: Інформацію із відео псевдонауковиці спростував журнал Science. Зокрема і тезу про те, що вакцинація провокує аутизм. Загальнонаціональне дослідження у Данії, в якому взяли участь понад 657 тисячі дітей, підтвердило, що вакцинація проти кору, паротиту та краснухи не підвищує ризик аутизму.

Навпаки – вакциновані КПК діти мали на 7% меншу ймовірність аутизму, ніж невакциновані.

Вакцинуйтеся – це рятує життя!

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

«Антивакцинатор-ударник». Хто такий Остап Стахів і чому він – брехун