facebook

Окремі громади економлять на надбавках вчителям, – профспілка

Окремі громади економлять на надбавках вчителям, – профспілка

Маючи наявні резерви освітньої субвенції в окремих територіях, її економлять, не доплачуючи вчителям та іншим педагогам надбавку за престижність педагогічної праці.

Про це йдеться у повідомленні Профспілки працівників освіти і науки щодо використання громадами освітньої субвенції.

У профспілці привертають увагу, що станом на 1 листопада 2021 року залишки освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, становили 6,8 млрд грн.

Також у Профспілці працівників освіти і науки наголошують, що цільове призначення освітньої субвенції це оплата праці з нарахуваннями педагогічних працівників шкіл, дитячих будинків, навчально-реабілітаційних центрів, інклюзивно-ресурсних центрів, а також закладів професійно-технічної та фахової передвищої освіти, які забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

«Надлишок освітньої субвенції в одних місцевих бюджетах та її недостатність у інших спричинений несправедливим її формульним розподілом. Занижуючи розрахунковий показник наповнюваності класів порівняно з тим фактичним, що склався у школах відповідної громади, її виділяють таким громадам у обсягах більших, ніж того потрібно на існуючу мережу класів, а іншим – цей розрахунковий показник наповнюваності класів завищують, таким чином не додають громадам необхідні кошти на фінансування існуючої мережі класів», – повідомляють у профспілці.

Також у Профспілці працівників освіти зауважують, що несправедливий формульний розподіл освітньої субвенції став однією з причин несвоєчасної виплати заробітної плати педагогічним працівникам, зменшення надбавок за престижність праці.

«Маючи наявні резерви освітньої субвенції в окремих територіях, її економлять, не доплачуючи вчителям та іншим педагогам надбавку за престижність педагогічної праці», – йдеться у повідомленні.

Негативною в цьому контексті є норма статті 103-2 Бюджетного кодексу, яка передбачає дозвіл на використання залишків освітньої субвенції на кінець бюджетного періоду у наступному бюджетному році на оновлення матеріально-технічної бази закладів освіти.

«Це спонукає місцеву владу економити на вчителях, недоплачуючи їм з тим, щоб зекономлені кошти спрямувати на вирішення місцевих прогалин, що мають фінансуватися за рахунок місцевих бюджетів», – резюмували у Профспілці працівників освіти і науки.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Окремі громади економлять на надбавках вчителям, – профспілка