facebook

ВАЖЛИВО. CoronaVac проти омікрону. Що з антитілами після китайської вакцини: дослідження

CoronaVac проти омікрону. Що з антитілами після китайської вакцини: дослідження

Гонконзькі мікробіологи з’ясували на невеликій вибірці людей, що сироватка крові щеплених CoronaVac не нейтралізує омікрон-штам коронавірусу. Тим часом виробник вакцини стверджує, що у третини щеплених антитіл для цього достатньо.

У дослідження з Гонконгу включили зразки сироватки від 50 щеплених дорослих (25 отримали Pfizer, 25 – Coronavac) із середнім віком у групі 48 років (40-54 роки). Усі були щеплені двома дозами, зразки зібрали через 56 днів після старту вакцинації.

Для тестів з аналізів хворих взяли два варіанти омікрону, які відрізняються однією мутацією (HKU691 та HKU344-R346K). Для порівняння перевіряли нейтралізацію первісного (“уханьського”) штаму, бети (“південноафриканський”) та дельти (“індійський”).

З’ясувалося, що тільки 20% і 24% щеплених Pfizer мали нейтралізуючі антитіла проти омікрону HKU691 і HKU344-R346K відповідно. Однак нейтралізуючої активності сироватки щеплених Coronavac не виявили.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

График: The University of Hong Kong

“Наші дані припускають, що омікрон може бути пов’язаний з нижчою ефективністю вакцин проти (зараження та розвитку симптомів) COVID-19, особливо Coronavac. Отже, щеплені або навіть перехворіли можуть зазнавати більш високого ризику проривної інфекції або повторного зараження. Наші результати показують, що при розробці вакцини наступного покоління слід враховувати новий штам”, – пишуть автори.
ВАЖЛИВО.
Тести нейтралізації – не те саме, що імунний захист людини: “живий” імунітет може (і зазвичай так і є) захищає набагато краще, ніж просто антитіла в пробірці, в тому числі через наявність клітинного імунітету. Поки що точно невідомо, як захищає від омікрон-ковіду Т-клітинний імунітет, але в цьому плані оптимізму вчених значно більше. Зараз увага світу прикута до питання, як справи із захистом від більш важких форм COVID-19 у перехворілих раніше та у щеплених двома або трьома дозами.
Вони додали, що “третя доза необхідна для посилення антитільної відповіді проти омікрону”, і що “ще належить визначити, чи посилить третя доза CoronaVac нейтралізацію” цього штаму.

Тим часом у пресрелізі від Sinovac – виробника “коронаваку” – йдеться, що у семи з 20 осіб (35%) у їхньому дослідженні, які отримали дві дози, було “достатньо” антитіл для нейтралізації омікрону. Що мається на увазі під “достатнім” рівнем, у пекінській компанії не уточнили.

Також у Sinovac стверджують, що після третьої дози CoronaVac картина покращилася: у групі з 48 осіб із бустером у 45 (94%) були “достатні” рівні. Препринту дослідження немає.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

ВАЖЛИВО. CoronaVac проти омікрону. Що з антитілами після китайської вакцини: дослідження