facebook

На скільки кілометрів сягає зона забруднення повітря від Бурштинської ТЕС – експерти

На скільки кілометрів сягає зона забруднення повітря від Бурштинської ТЕС – експерти


Максимальна зона забруднення повітря від Бурштинської ТЕС сягає 11 км, а сліди від диму вітер переносить на сотні кілометрів, з’ясували під час дослідження науковці Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.
Про це кореспондентці Суспільного повідомила завідувачка кафедри біології та екології вишу Мирослава Миленька.
З її слів, найбільше здоров’ю людей та екології шкодять викиди в повітря під час аварій та пожеж, які стаються на підприємстві. За даними управління Держпраці області, впродовж трьох років — з 2019 до 2021 — на Бурштинській ТЕС сталися п’ять аварій, у яких загинули три працівники.
Крім того, 16 грудня, ймовірно, через роботу Бурштинської ТЕС в місті Галич випав чорний сніг. Після цього жителі ініціювали звернення до Президента України. У пробах чорного снігу з Галича під час лабораторного дослідження працівники Держпродспоживслужби в області виявили перевищення ртуті.
Кореспонденти Суспільного вирішили з’ясувати, які переваги та проблеми отримує громада від того, що підприємство працює на її території.

Що кажуть жителі Бурштина і Галича

Ігор Дулик живе в Бурштині та є депутатом міської ради. Чоловік каже, що через викиди у повітря з теплоелектростанції місцеві жителі не можуть вирощувати городину та сушити на вулиці білизну, адже вона покривається сажею. Однак, за його словами, Бурштинська міська рада не наполягає на перевірці підприємства.
“Протягом багатьох років ми зверталися до Бурштинської ТЕС, казали, що вони забруднюють повітря, що у нас — чорний сніг. Але вони відповідали, що у них — все в нормі. Працівники ТЕС аргументували навіть тим, що за ті викиди вони платять податки, — говорить Ігор Дулик. — Бурштинська ТЕС — найбільше підприємство, з якого ми маємо податки. Тому наші міські голови не дуже натискають на неї. Вони мусять співпрацювати, бо бюджет утворює ТЕС”.
Неподалік від Бурштинської теплоелектростанції мешкає Олексій Олійник. Чоловік каже, що сам придбав пристрій для моніторингу якості повітря, аби спостерігати за змінами.

“Пристрій вимірює дві фракції пилу: 2,5 і 10 мікронів. Кожні 10 секунд прилад видає в мережу всі дані. Вони там зберігаються. Від 50 мг і більше у м³ — це вже сильно шкодить здоров’ю. Але показує різне — 300-400”, — сказав Олексій Олійник.
Робота теплоелектростанції шкодить жителям і в сусідній — Галицькій громаді, каже жителька Галича, депутатка Івано-Франківської обласної ради Аліна Сивак. Після того, як в Галичі випав чорний сніг, жінка одразу звернулася у Держпродспоживслужбу
Зона забруднення повітря від Бурштинської ТЕС на Франківщині складає 11 км — експерти
16 грудня у Галичі випав чорний сніг
“Я їм написала офіційне звернення про те, щоб інспектори негайно виїхали на територію міста і з’ясували, що відбувається. Попередньо відомо, що тверді речовини перевищують норму. Це все — важкі метали. Також перевищує норму ртуть. І все це викликає потім хвороби”, — говорить Аліна Сивак

Що каже влада?

Перший заступник голови Бурштинської громади Ростислав Стасько каже, що керівництво теплоелектростанції регулярно звітує перед міською радою. Працівники ТЕС переконують владу, що діяльність підприємства ніяк не шкодить екології. За словами Ростислава Стаська, міська рада не має повноважень проводити перевірку на підприємстві.
Те, що візуально можу бачити, то можу стверджувати, що дійсно щось не так. Бачимо дим різного кольору: інколи — білий, інколи — геть чорний. Але чи це пов’язане з технологічними процесами — не можу сказати, — розповідає заступник голови Бурштинської громади. — Цього року ми реалізували проєкт з моніторингу можливості встановлення стаціонарних постів для відстежування чистоти атмосферного повітря у різних точках Бурштинської громади. Ми над цим працюємо”
Також він розповів, що ТЕС цього року заплатила до місцевого бюджету 160 млн грн податку. А це — 60% від надходжень, які потрапляють до загального бюджету громади.
Ситуацію із Бурштинською теплоелектростанцією особисто контролює тимчасовий виконувач обов’язків міністра Мінприроди Руслан Стрілець. Про це 22 грудня під час брифінгу в Івано-Франківську повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.
“Безумовно, станція є об’єктом сертифікованим та ліцензованим. Вона підлягає контролю з боку держави. Щодо допуску чи недопуску інспекторів, я вважаю, що голова облдержадміністрації має включитися особисто. Ми домовилися, що буде відповідний інспекційний візит голови ОДА. За необхідності працюватимуть правоохоронці”, — сказав Шмигаль.

Що кажуть експерти?

Останні п’ять років на Бурштинській теплоелектростанції спеціалісти Держпродспоживслужби області не проводили перевірок, адже не отримували офіційних звернень. Про це Суспільному розповів начальник управління держнагляду установи Віталій Фіглевський. З його слів, наступну перевірку на станції планують провести у лютому 2022 року.
“Ми перевіряємо відповідність санітарно-захисної зони, наявність дозвільних документів на викиди в атмосферне повітря забруднювальних речовин. Також ми вимірюємо на межі санітарно-захисної зони та в житловій зоні обсяг і перелік шкідливих речовин, які викидає підприємство у навколишнє середовище та повітря”, — сказав Віталій Фіглевський.
Завідувачка кафедри біології та екології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Мирослава Миленька розповіла, що вплив Бурштинської теплоелектростанції на довкілля вивчає вже 12 років. За її словами, найбільше здоров’ю людей шкодять викиди чадного газу, який виділяється з димом, а також — сажа, свинець, стронцій та цинк.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Завідувачка кафедри біології та екології Мирослава Миленька
“Якщо ми говоримо про якісь викиди, пов’язані з ненормальним функціонуванням, а таким є будь-які пожежі, викиди, порушення герметизації виробництва, то ми будемо, ймовірно, говорити про ті ж самі речовини, які одномоментно, у формі залпового викиду, викидаються”, — сказала Мирослава Миленька.

Що кажуть на Бурштинській ТЕС?

Кореспонденти Суспільного намагалися отримати коментар у представників Бурштинської ТЕС щодо аварійних ситуацій, які сталися на підприємстві впродовж року. Прессекретар підприємства Мирослав Скорохода сказав, що передасть інформацію керівництву. Однак після цього більше зв’язатися з ним кореспонденти Суспільного не змогли.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

На скільки кілометрів сягає зона забруднення повітря від Бурштинської ТЕС – експерти