facebook

Apple блокує стеження за активністю користувачів Facebook

У наступній версії операційних систем iOS і Mac компанія Apple намагатиметься блокувати роботу інструментів, які використовує Facebook для автоматичного відстежування активності своїх користувачів.

“Ми покладемо цьому край”, – заявив на конференції розробників компанії Крейг Федерігі, старший віце-президент Apple з програмного забезпечення.

І додав, що веб-оглядач Safari тепер запитуватиме дозволу користувача пристрою перед тим, як дозволити цій соціальній мережі моніторити активність.

Найімовірніше, що це рішення призведе до посилення напруги між двома компаніями.

Генеральний директор Apple Тім Кук і раніше називав засоби Facebook “втручанням у приватність”. А згодом Марк Цукерберг назвав цю думку “неглибокою”.

На Всесвітній конференції розробників WWDC Apple заздалегідь повідомляє про свої багатомісячні плани в галузі програмного забезпечення.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Пан Федерігі розповів, що користувачі можуть навіть не здогадуватися про це, але їхні дії в інтернеті відстежує Facebook.

“Усі ми їх бачили – кнопки “Подобається”, “Поділитися”, поля для коментарів.

“Виявляється, їх можна використати для того, щоб стежити за вами, натискаєте ви на них чи ні”.

Далі доповідач у презентації показав на екранний запит: “Чи хочете ви дозволити Facebook.com використовувати файли куки та доступні дані під час перегляду?”

“Це дозволить вам вирішувати, чи зберігати конфіденційність своєї інформації”, – пояснив він.

Один експерт із кібербезпеки дуже схвально відгукнувся про такий крок.

“Apple внесе зміни в ядро веб-оглядача – на диво великі зміни, що гарантують більшу конфіденційність”, – прокоментував Кевін Бомонт.

“Зазвичай, якщо компанії щось і змінюють у плані конфіденційності, то ці зміни незначні, покрокові, вони не викликають великих зсувів на ринку.

“А тут Apple дозволяє користувачам побачити, коли на веб-сайті працює стеження. Власне, сам екранний запит як можливість дізнатися про це – вже початок нового етапу”.

Експерт помітив, що компанія всерйоз налаштована видавати багато екранних запитів – навіть попри те, що надмірна їх кількість може дратувати користувача.

“Можливо, Apple робить ставку на те, що веб-сайти будуть утримуватись від трекінгу активності, і користувачам не доведеться постійно давати дозвіл на стеження за їхнім пристроєм”, – додав він.

Також, за словами представників Apple, операційна система MacOS Mojave боротиметься з методиками “цифрових відбитків пристроїв”, за допомогою яких рекламники намагаються відстежувати користувачів, які видаляють їхні файли куки.

Цей метод полягає в тому, щоб ідентифікувати комп’ютери за встановленими шрифтами та плагінами, а також іншими деталями конфігурації.

Щоб цьому протидіяти, Apple представить веб-сторінки, на яких буде менше детальної інформації про комп’ютер.

“В результаті ваш Mac стане схожим на будь-який інший Mac. Це значно ускладнить компаніям, що збирають дані, завдання ідентифікувати ваш пристрій”, – пояснив пан Федерігі.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Apple блокує стеження за активністю користувачів Facebook