facebook

В Україні злетіли тарифи на комуналку: скільки заплатимо в 2022-му

В Україні злетіли тарифи на комуналку: скільки заплатимо в 2022-му

В Україні з 1 січня зросли тарифи на воду та доставку газу. При цьому, за оцінками уряду, також подорожчає опалення та сам газ. Про те, як і чому зміняться ціни, читайте у матеріалі OBOZREVATEL.

Що вже подорожчало?

З 1 січня в Україні зросли ціни на доставку газу (у цілого ряду облгазів) та воду. К примеру, тариф на доставку куба с помощью “Винницагаз” вырос с 2,016 до 2,112 грн, “Закарпатгаз” – с 2,136 до 2,388 грн за куб, “Ивано-Франковскгаз” – с 2,148 до 2,232 грн за куб, “Николаевгаз” – с 2,148 до 2,388 грн/куб.

Тут варто нагадати, що суми у платіжках на доставку газу формуються виходячи з двох показників: середнє місячне споживання газу з жовтня до жовтня та тарифу облгазу. Ці цифри множать, а отриману суму потрібно платити щомісяця, незалежно від того, скільки газу ви витрачаєте.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Також подорожчала вода. Наприкінці минулого року профільна комісія вирішила підвищити ціни 45 водоканалів. Пояснили це подорожчання електроенергією, зростанням витрат на ремонти та зарплати. Для порівняння, у Києві кубометр виріс у ціні з 25,38 до 30,384 грн за куб.

А ось ціни на газ, опалення та електроенергію, ймовірно, не змінюватимуть до кінця опалювального сезону, тобто до травня 2022-го.

Як зростатимуть тарифи у 2022-му: прогнози Кабміну

Уряд опублікував свої оцінки про те, як зростатимуть тарифи на комуналку 2022-го. Варто зазначити, що йдеться лише про офіційні прогнози. Це не означає, що ситуація не зміниться та чиновники не змінять свого рішення. Отже, згідно з офіційним прогнозом:

  • газ подорожчає на 10–16% (до 8,69–9,1 грн за куб);
  • вартість електроенергії не збільшиться;
  • вода подорожчає на 11%;
  • опалення подорожчає на 6% (у Києві, наприклад, до 33,7 грн за куб).

Такі оцінки представник Кабміну розробили ще у травні, до того моменту, як ціни на газ у Європі злетіли. Однак тут також варто враховувати, що “Нафтогаз” і зараз продає на потреби населення блакитне паливо за цінами, нижчими від ринкових. Якщо така практика продовжиться і цього року. то подорожчання можна утримати лише на рівні 6%.

Прогнози експертів: скільки коштуватиме комуналка

Свої оцінки також озвучили провідні експерти. Їхні думки зібрало та опублікувало Мінекономіки. Це неофіційний прогноз і передбачає більш стрімке подорожчання. Так, за їх оцінками:

  • газ подорожчає на 20% (до 9,4 грн);
  • електроенергія на 17,5% (1,9 грн за споживання понад 100 кВт*годину);
  • опалення та гаряча вода на 16% (залежно від постачальника кінцева вартість відрізнятиметься).

У самому Кабміні зазначають, що консенсус-прогноз експертів часто не відповідає реальній динаміці цін. Однак тут важливо додати, що ні уряд, ні експерти не могли за рік до енергокризи передбачати його наслідки для України. Також ніхто з високою точністю не може спрогнозувати, що чекає на енергоринок за рік.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

В Україні злетіли тарифи на комуналку: скільки заплатимо в 2022-му