facebook

Обід для вчителя: чи є перерва для викладачів

Де і як харчуються вчителі? Усім на думку спадає їдальня. Як же і коли вчителю влаштовувати собі обідню перерву та чи є вона взагалі?

Нам у проєкт #Прошколу надійшли кілька подібних запитань: що робити, якщо у школі немає умов для нормальної обідньої перерви? Чи має право вчитель випити чаю у класній кімнаті? Та коли можна виділити собі час для повноцінного обіду, якщо адміністрація ставить уроки один за одним?

Ми спитали юристів, і вони нагадали про права вчителя – занотовуйте:

1. Чи є обідня перерва для вчителів?

Звісно. Кодекс законів про працю зобов’язує кожного працедавця – і школу, зокрема, – встановити обідні години для всіх. Тому вчитель має повне законне право на обід.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Навіть, якщо від роботи неможливо відірватися – наприклад, людина працює вихователем групи подовженого дня і має постійно наглядати за дітьми – їй мають дозволити обідати просто на робочому місці та створити для цього умови (про це говорить частина 4 статті 66 Кодексу законів про працю – “надавати працівникові можливість вживання їжі протягом робочого часу на тих роботах, де за умовами виробництва установити перерву неможливо”).

2. Скільки має тривати обідня перерва вчителя?

Не більше 2 годин – це єдине законне обмеження. Мінімальної тривалості обідньої перерви та відпочинку для вчителя не існує. Якщо адміністрація наполягає, що у педагога є лише 20 хвилин великої перерви на обід – ці норми мають прописати у Статуті школи чи Посадовій інструкції вчителя. Ба більше: подібні адміністративні правила виносять на рішення колективу школи та профспілки. Інакше, для законної перерви вчителя жодних усних обмежень не може бути.

Окрім того, закон рекомендує влаштовувати обід після 4-х годин роботи. Але це не наказ, тому школа може встановити і свої правила, як розбивати робочий день учителя і коли влаштовувати відпочинок. Просто пам’ятайте: якщо ви працюєте хоча б 5 годин на день, ви точно маєте право на обід.

3. Де може обідати вчитель?

В ідеальному світі школа має забезпечити вчителя місцем, де він може комфортно пообідати. Але, звісно, бувають ситуації, коли в школах немає навіть чайників. Наполягайте – як мінімум, ваш заклад має обладнати місце чи кімнату для вчителів, де вони можуть відпочити і поповнити свої сили. Якщо це можна зробити в учительській – будь ласка.

Юристи радять облаштувати місце для обіду в лаборантській, будь-якому кабінети чи відвести спеціальне місце в їдальні, де зможуть перекусити виключно вчителі.

4. Що може і мала би зробити школа?

По-перше, директору варто скласти список усіх вчителів, які потребують обідньої перерви (наприклад, працюють понад 4 години на день) та встановити для цього часове вікно.
По-друге, школа має прописати тривалість, умови обідньої перерви та відпочинку або в колективному договорі, або у Внутрішньому розпорядку (Статуті). Так учителі зможуть розуміти свої права та обов’язки і апелювати до документів, якщо хтось посягне на їхнє законне право обідати.
По-третє, юристи радять таки узгодити час великої перерви, щоб і вчителі, і діти могли повноцінно харчуватися в цей час і не відволікатися від уроків.
І не забувайте, що в будь-якій незрозумілій ситуації, ви можете нагадати адміністрації про ваші права або навіть звернутись до відділу освіти. Якщо у вас є питання, пишіть нам у безкоштовну консультацію вчителів proshkolu.com.

Юлія Бровінська, засновниця проєкту безкоштовної онлайнконсультації вчителів Pro.Школу

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Обід для вчителя: чи є перерва для викладачів