facebook

Небезпечніший і заразніший: у Європі виявили новий штам ВІЛ

У Нідерландах упродовж десятиліть циркулює небезпечніший та заразніший варіант вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ).

Новий варіант виник у 90-х і швидко поширився у 2000-х, заявив провідний автор дослідження, епідеміолог-еволюціоніст з Оксфордського університету Кріс Ваймант, пише Nature.

“Темпи поширення мутації почали знижуватися приблизно з 2010 року. Імовірно, унаслідок зусиль країни зі стримування передачі ВІЛ. Також цей варіант знайшли щонайменше у двох осіб в інших країнах – у Швейцарії та Бельгії”, – ідеться у повідомленні.

Аналіз понад 100 інфікованих людей показав, що для виявленого варіанту характерна підвищена ймовірність передачі вірусу. Кількість вірусних частинок у крові збільшена у 5,5 разів. Крім того, вочевидь, цей варіант призводить до зменшення кількості імунних клітин, так званих Т-клітин CD4, що піддає людей ризику розвитку СНІДу набагато швидше, ніж інфікованих іншими варіантами ВІЛ.

Без лікування в інфікованих цим варіантом, СНІД може розвинутися упродовж двох років після зараження у порівнянні з сімома роками в людей, інфікованих іншими штамами.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

ВІЛ – один із найшвидше мутуючих вірусів у світі. За словами еволюційного біолога і молекулярного епідеміолога з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго Джоела Вертхейма, поява більш вірулентної форми – це “причина зберігати пильність”.

Водночас мутації, виявлені в новому варіанті, не роблять його стійким до існуючих ліків.

Автор: Cavallini James / BSIP/Science Photo Library

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Небезпечніший і заразніший: у Європі виявили новий штам ВІЛ