facebook

Імунітет від зараження “омікроном” краще щеплення? Дані вчених

Імунітет від зараження “омікроном” краще щеплення? Дані вчених

На тлі появи нових мутацій коронавірусу багато хто задається питанням, чи не є природний імунітет, що виробляється у перехворілих, кращим захистом від нових заражень, ніж щеплення.

Як зазначається у публікації DW, відповісти на це питання однозначно не можна. Вчені вважають, що все залежить від того, на який варіант SARS-CoV-2 перехворіла людина і коли було зараження.
До появи “омікрону” вчені виходили з того, що після перенесеного зараження – незалежно від варіанту SARS-CoV-2 – в організмі людини виробляється імунітет, який можна порівняти з тим, що формується після однієї дози вакцини. Про це говорить, зокрема, голова відділення інфекційних захворювань Університетської клініки Гамбург-Епендорф Юліан Шульце цур Віш. Вважалося, що пацієнти, що перехворіли на коронавірус, протягом декількох місяців зберігають імунітет до SARS-CoV-2, а слабшати він починає через 4-6 місяців після одужання.
У жовтні 2021 року Центри з контролю та профілактики захворювань (CDC) у США опублікували дослідження, в якому стверджувалося, що ризик зараження коронавірусом у невакцинованих дорослих пацієнтів, у яких вже виявляли коронавірус раніше, від трьох до шести місяців тому, у п’ять разів вищий. ніж у вакцинованих людей, які не стикалися раніше із SARS-CoV-2.

У цьому дослідженні, однак, було проаналізовано дані лише тих пацієнтів, які потребували госпіталізації. Отримані результати не можна узагальнено відносити до тих інфікованих, яким госпіталізація не була потрібна, наголошувалося в документі.
Цікаво, що трохи раніше, у серпні 2021 року, в Ізраїлі оприлюднили дослідження із прямо протилежним результатом. Вчені з’ясували, що у пацієнтів, які щепилися вакциною BioNTech/Pfizer і не переносили раніше зараження коронавірусом, ризик заразитися варіантом “дельта” в 13 разів вище, ніж у тих, хто вже перехворів на ковід, але не робив щеплення.
Це дослідження, яке поки що не пройшло рецензування, вважається на сьогодні наймасштабнішим порівняно з природним імунітетом та імунітетом, набутим після щеплення. Якщо у дослідженні CDC у США взяли участь 7000 пацієнтів лікарень, то ізраїльські вчені оцінили дані 30000 пацієнтів у національній системі охорони здоров’я.

Як пояснив в інтерв’ю DW інфекціоніст Юліан Шульце цур Віш, імунна відповідь організму залежить від багатьох факторів: часу зараження, варіанта SARS-CoV-2, використаної вакцини, наявності бустерного щеплення, і, звичайно, загального стану імунної системи.
Наукові дослідження підтверджують також, що можливість повторно заразитися залежить і від віку пацієнта. У вересні 2021 року у США з’явилося дослідження, проведене за участю літніх людей. У них, з’ясували вчені, щеплення мРНК-вакциною забезпечує ефективніший захист від інфікування, госпіталізації та летального результату, ніж перенесене раніше зараження коронавірусом. А у пацієнтів віком до 65 років захист після щеплення – приблизно той самий, що й після перенесеного раніше зараження.
Це дослідження також не пройшло процес рецензування. Крім того, його автори визнали, що раніше отримували фінансову підтримку компанії Pfizer.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

У березні 2021 року в Данії було проведено дослідження, яке базувалося на даних, зібраних наприкінці 2020 року, тобто в період другої хвилі пандемії, коли вакцини ще не були широко доступні. Воно показало: у молодих людей, які перехворіли на коронавірус під час першої хвилі, рівень захисту від повторного зараження становив приблизно 80%. У той самий час у пацієнтів віком від 65 років ефективність імунітету, виробленого при минулому зараженні, сягала лише 47%.
Хвиля заражень “омікроном” пішла зовсім недавно, тому ще немає солідних даних щодо якості імунітету, що виробляється організмом після боротьби з такою інфекцією. Ймовірно, воно буде таким самим, як і в імунітету до інших варіантів SARS-CoV-2, вважає Шульце цур Віш. Це означає, що людина, яка перенесла зараження “омікроном”, протягом декількох місяців після одужання, ймовірно, не буде ризикувати повторному зараженню.
Тим часом, враховуючи високу заразність “омікрону”, для запобігання зараженню ним організму потрібен вищий рівень антитіл, наголошує експерт. Імунітет, вироблений після двох щеплень або зараження одним із попередніх варіантів SARS-СoV-2, наприклад, “альфою” або “дельтою”, може і не захистити від нового зараження, попереджає Шульце цур Віш. Так, у грудні 2021 року вчені з Імперського коледжу Лондона опублікували результати дослідження, згідно з якими “природний” імунітет, що виробився в організмі після зараження одним із попередніх варіантів коронавірусної інфекції, забезпечує захист від “омікрону” на рівні 19%.
З точки зору Шульце цур Віш, найефективніший захист забезпечує “суміш імунітетів”, наприклад, коли два перші щеплення, а потім бустерне щеплення були зроблені з використанням різних вакцин. Про це свідчать і дані дослідження, проведеного у 2021 році у Німеччині серед працівників системи охорони здоров’я.
Інші дослідження показали, що найкращий імунітет був у пацієнтів, які перехворіли на коронавірус і зробили два щеплення. Вчені назвали цей феномен “гібридним”, або “супер-імунітетом”.
Що стосується кількості антитіл, то, за одними даними, після хвороби у тяжкій формі воно збільшується, за іншими – залишається незмінним. Всі ці висновки, однак, були зроблені без урахування омікрон-варіанту коронавірусу, нагадує Шульце цур Віш. Тим, хто не переніс зараження цією мутацією за останні два тижні, щеплення від коронавірусу найкраще допоможе захиститись COVID-19 самому та не стати його розповсюджувачем, вважає він.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Імунітет від зараження “омікроном” краще щеплення? Дані вчених