Як ми всі знаємо, вітамін D потрібен для здоров’я серцево-судинної системи та кісток. Але виявилося, що його дефіцит може збільшувати ризик захворювання на важкий COVID-19 в 14 разів! Дані про це були представлені ізраїльськими вченими. Що відомо про зв’язок вітаміну D і коронавірусу — читайте в матеріалі ТСН.ua.
Ізраїльські вчені першими провели експеримент, який продемонстрував очевидну залежність між низьким рівнем вітаміну D в організмі та ризиком захворіти на важкий COVID-19. Про це пише EurekAlert. В дослідженні взяли участь 1176 осіб з низьким та достатнім рівнем вітаміну D.
Як відомо, інфекція в організмі людини знижує рівень вітаміну D, а тому вченим прийшло на думку проаналізувати його показники та порівняти їх з перебігом коронавірусу. Їхня робота довела, що за дефіциту вітаміну D значно підвищується можливість важкого перебігу захворювання.
Лікарі почали призначати вітамін D для профілактики коронавірусу ще на початку пандемії. Адже він є корисним за серцево-судинних, аутоімунних та респіраторних захворювань і стимулює імунну систему людини.
За результатами дослідження ізраїльських вчених за сильного дефіциту вітаміну D (менше 20 нг/мл) ризик важкого перебігу COVID-19 збільшується у 14 разів (в порівнянні з пацієнтами, у яких достатня кількість вітаміну D в організмі — 40 нг/мл). Водночас показник смертності від коронавірусу за дефіциту цього вітаміну становить 25,6% (порівняно з оптимальними показниками смертності в 2,3%).
Всі дані були скориговані з урахуванням віку, статі, наявності хронічних і супутніх захворювань, які могли вплинути на результат дослідження. За підсумками авторів, якщо у людини низький рівень вітаміну D, це значною мірою впливає на ризик важкого перебігу і можливість смерті від COVID-19.