facebook

Невакциновані мають в 5 разів більше шансів повторно захворіти на COVID-19

Після того, як людина одужала від COVID-19, принаймні одна доза вакцини забезпечує додатковий захист від повторного зараження.

Джерело: New England Journal of Medicine

Нове дослідження показало, що нещеплені проти COVID-19 люди мають у 5 разів більше шансів знову захворіти на COVID-19 у порівнянні з тими, хто зробив щеплення. Це тому, що імунітет, набутий через інфекцію, недовговічний.

Багато пацієнтів думають, що оскільки вони мають антитіла проти COVID-19, то їм не потрібна вакцина. Експерт з інфекційних захворювань доктор Брюс Фарбер з Northwell Health у Манхасеті (штат Нью-Йорк) вважає помилкою бути переконаними в тому, що перенесення хвороби забезпечить постійний імунітет.

Зараз це відбувається все частіше. Я їм говорю: ви знаєте, ви маєте рацію, є певний імунітет від перенесеного COVID-19, але ви можете продовжити цей імунітет і посилити цей імунітет за допомогою бустера.
– розповів науковець.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Ймовірна щорічна вакцинація
Фарбер прогнозує, що людям потрібно буде щорічно вакцинуватися проти COVID-19. Він зазначив, що хоч рівень захворюваності знижується, коронавірус все одно продовжить мутувати.

Чому потрібно щепитися навіть після перенесення хвороби: результати дослідження

  • Дослідники зі служби охорони здоров’я Клаліт у Тель-Авіві зібрали дані про більш ніж 149 тисяч пацієнтів в Ізраїлі. Усі вони вилікувалися від COVID-19. Понад 83 000 з них були щеплені вже після одужання. Результати показали, що 354 з них знову заразилися COVID-19. Тим часом кількість повторно інфікованих серед нещеплених становила аж 2 168.
    Таким чином приблизний рівень повторного інфікування коронавірусом серед щеплених становить 2 на 100 000 населення, а серед невакцинованих – 10 на таку ж кількість людей.
  • Вакциновані імунізувалися препаратом Pfizer-BioNTech. Препарат виявився ефективним на 82% серед людей віком від 16 до 64 років та на 60% серед людей похилого віку.
  • Дослідники зазначили, що ефективність була однаковою незалежно від того, чи пацієнти отримували 1, чи 2 дози. Це відкриття підтвердило дані ранніх досліджень, які показали, що однієї дози достатньо для захисту від повторного зараження.
  • Дані підтверджують, що люди, які перехворіли на COVID, повинні вакцинуватися бодай однією дозою. Але краще, звісно, пройти повний курс щеплень.

 

 

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Невакциновані мають в 5 разів більше шансів повторно захворіти на COVID-19