facebook

Вивезли до лісу та не віддали зарплату: українки поскаржилися на обман із працевлаштуванням у Польщі

Вивезли до лісу та не віддали зарплату: українки поскаржилися на обман із працевлаштуванням у Польщі

Величезні зарплати, шикарні умови, безкоштовне проживання та різні бонуси – головні “приманки”, про які так голосно кричать польські роботодавці, запрошуючи українців у свою країну на заробітки. Але насправді все не так гарно, як на словах. Наприклад, співвітчизників можуть оселити в лісі, в будинку без опалення та гарячої води. Але навіть це не найприкріше, якщо порівнювати з тим, як заробітчан “кидають” на гроші.

Про те, з якими труднощами довелося зіткнутися в Польщі, OBOZREVATEL розповіла мешканка Дніпропетровської області Есміра, яка поїхала працювати до сусідньої держави разом із мамою та двома тітками.

Українки, приїхавши до Польщі на заробітки, як це часто буває, зіштовхнулися з проблемами із заселенням у обіцяне роботодавцями житло, яке виявилося гаражем, переробленим у нібито будинок. У зв’язку з цим вирішили знайти іншу роботу. Через оголошення знайшли підприємство, яке займається приготуванням рибних консерв та виробів, де були вільні вакансії пакувальників та сортувальників.

“Обіцяли всі зручності, а відвезли до лісу”

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Представники фірми пообіцяли хороші умови житла та роботи. Того ж дня українки підписали всі відповідні документи з працевлаштування, а вже ввечері директор Олександр (сам, до речі, є українцем) забрав жінок із речами на машині.

“Ми приїхали до Копаниці (село у Великопольському воєводстві, Західно-центральна Польща. – Ред.), нас завезли незрозуміло куди. Там був ліс, і будинок посеред лісу. Я, звичайно, ох**ніла, коли ми зайшли. Хоча раніше ця людина, Олександр, розповідала, що там є всі зручності”, – каже мешканка Дніпропетровщини.

Як пізніше виявилося, раніше цей будинок служив стайнею. Там неможливо було купатися, розповідає Есміра. “У будинку просто не було гарячої води, опалення, не було взагалі нічого. Ми замерзли, близько 3 діб спали у холоді“, – сказала вона.

Наступного дня Олександр привіз бойлер, і пізніше з’явилася гаряча вода. Але душові, каже українка, були погані. “Ніби літній душ, досточка внизу лежить, душовий кран, який ніби 20 кг важить”, – пояснила вона.

Опалення увімкнули ще пізніше. Потім українки вийшли на роботу і пропрацювали там близько 4 днів. Ставлення було жахливим, каже Есміра.

“У мене була ситуація, коли ми після роботи мили стіл. Я не взяла відро, тому що їх загалом не вистачало на всіх. Я була на той момент з мамою, але вона кудись відійшла. Я стояла, чистила щіткою стіл, підійшла бригадир і почала питати: “Де відро?”, “Ти що, приїхала сюди працювати чи х**нею страждати?”, – згадує українка.

Через чотири дні жінки зрозуміли, що не зможуть працювати в таких умовах. За день до від’їзду вони попросили Олександра залишитись у домі ще на добу, до того, як їх забере перевізник. Той не дозволив, сказавши, що заселятиме туди інших людей. “Хоча наступного дня так ніхто і не заселився”, – відзначила Есміра.

Зарплату не виплатили повністю

Заробітну плату за виконану роботу почали виплачувати, коли українки вже повернулися на Батьківщину. Причому кошти переказували протягом кількох місяців і заплатили не всю суму.

“Не видавав нам зарплату десь близько 2-2,5 місяців, і віддав нам 1055 злотих (7279 грн. – Ред.) на чотирьох… І він у кожної вирахував по 500 злотих нібито за проживання та транспорт. Хоча, коли він нас відвозив, казав, що транспорт буде безкоштовним, “нічого я з вас не візьму.” А за житло я не зрозуміла, чому він порахував гроші, тому що, по-перше, ми три дні жили в холоді без води, без нічого. І тим більше, ми там не місяць жили, і житло коштувало явно не 500 злотих”, – вказала мешканка Дніпропетровщини.

За підрахунками, заробити українки мали набагато більше – 3090 злотих (21 475 грн). З урахуванням витрачених на дорогу, їжу та інше коштів, заробітчанки втратили великі гроші.

Такі випадки – не в новинку

Українців дуже часто обманюють за кордоном, і не лише у Польщі. Шахраї через різні фірми та посередників обманюють громадян, обіцяючи їм чудові умови роботи та високі зарплати. Але в результаті людей обирають та залишають ні з чим серед вулиці у чужій державі.

Житель Харківської області Богдан разом зі своїм другом нещодавно повернувся із Польщі. Вони втратили у цій країні шість днів – витратили гроші на переїзд, але в результаті нічого так і не заробили.

“Ми влаштовувалися на роботу через польське агентство, яке знаходиться у Варшаві. Мені запропонували роботу маляра порошкового фарбування. Прекрасні умови, оклад 27 злотих (190 грн) на годину, безкоштовне житло. Я звільнився зі своєї роботи в Україні, отримав дозвіл на роботу та поїхав туди”, – розповідає він.

Однак по приїзду “комфортне житло” виявилося будиночком поряд із цехом, в якому їм потрібно було працювати. Богдана з другом заселили в холодне неопалювальне приміщення, жодних ковдр та подушок не видали, спати довелося на голих ліжках.

“Вранці ми вийшли на роботу. І господар поляк каже, що ця агенція знову йому надіслала не тих, кого потрібно. Виявляється, потрібен маляр не порошкового фарбування, а рідкого. Це зовсім інша кваліфікація. Я говорю, що агентство мені пояснило саме так, я приїхав до вас за дві тисячі кілометрів. Поляк відповідає: “Це ваші проблеми, розбирайтеся з агентством, ви мені не потрібні”. В агентстві заявили, що це ми у всьому винні. Мовляв, мабуть, бешкетували там, тому не взяли. Але це не правда!” – обурюється Богдан.

Українці витратили цілий день на пошук нової роботи, але так нічого й не знайшли, тож у результаті повернулися додому ні з чим. За словами Богдана, у нього це була друга невдала спроба влаштуватися на роботу в Польщі. Він вирішив, що більше туди не поїде і працюватиме в Україні.

Про фірму, описану вище, вже багато українців писали негативні відгуки на різних сайтах та веб-форумах. Тому, перед тим, як влаштовуватися в якусь компанію, варто все ж таки пошукати інформацію в інтернеті та детальніше дізнатися про умови.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Вивезли до лісу та не віддали зарплату: українки поскаржилися на обман із працевлаштуванням у Польщі