facebook

Чому розвивальні іграшки не працюють і чим небезпечні бампери в ліжечко

Конкретно дитині – а не її мамі з татом для задоволення батьківських амбіцій – з народження потрібний скромний набір простих речей. У мене не було завдання розповісти про всі товари для новонароджених, тому найпоширеніші покупки для малюків я об’єднала в три групи: предмети маст-хев, марно придбані товари і шкідливі чи небезпечні речі.

Маст-хев


Зволожувач повітря

Центральне опалення в міських квартирах працює понад сім місяців на рік. Пересушене повітря з недостачею кисню часто призводить до проблем з дихальною системою та шкірних захворювань. Тому хороший зволожувач – одна з найпотрібніших покупок для малюка. Краще обирати моделі з додатковими опціями – іонізацією та очищенням повітря.

Автокрісло

Це гаджет, яким ви повинні почати користуватися раніше коляски і навіть ліжечка. У багатьох країнах маму з новонародженим навіть не випишуть із пологового будинку без спеціального автокрісла. Це украй важливо для безпеки дитини. Тому подумайте перед тим, як купувати до виписки красивий конверт – покласти в ньому дитину в автокрісло не вийде. Або потурбуйтеся про те, щоб у конверті були передбачені спеціальні прорізи.

Коляска

Можливо, ця покупка здається очевидною. Тим не менш, останнім часом серед молодих батьків простежується тенденція користуватися автокріслом, установленим на шасі, замість повноцінної коляски. Важливо знати, що автокрісло сконструйоване, аби максимально вберегти дитину під час коротких поїздок, але не передбачене для тривалих прогулянок. По-перше, в ньому немає амортизації. Це значить, що всі вібрації від пагорбів та землі будуть амортизуватися об голову та хребет дитини. По-друге, дитині шкідливо тривалий час перебувати в одній позі у автокріслі. Тому хороша коляска у перші місяці необхідна.

Дитяча постіль

Дитяча постільна білизна більш м’яка та екологічна, гіпоалергенна, не містить токсичних сполук та шкідливих фарб. Також у ній відсутні небезпечні декоративні елементи, як-от ґудзики, шнурівки та зав’язочки. Фарбу на тканину для дитячої білизни наносять спеціальним методом, що не шкодить шкірі малюка.

Можна, але не обов’язково


Конверт на виписку з пологового

Ми вже згадували, що в такому конверті дитину не покладеш до автокрісла. Це значить, що конверт прослужить 10-15 хвилин, щоби сфотографуватися усією родиною біля пологового будинку і дійти до машини, а коштує він немало. Тому краще обирати моделі конвертів зі спеціальними прорізами для ременів автокрісла чи конверти-ковдри, які справді функціональні.

Утилізатор підгузків

Основний мінус – потреба купувати змінні касети для утилізації підгузків. Також, за відгуками покупців, запах часто просочується назовні. В результаті накопичувач часто перетворюється у звичайне, але дороге сміттєве відро на кухні.

Косметичні засоби для дитини

Середньостатистична здорова дитина, що не має особливих проблем зі шкірою, до року потребує мінімум косметичних засобів. Водночас величезний асортимент пінок, шампунів, гелів для підмивання, мила, кремів та присипок на полицях супермаркетів стимулює батьків до покупки цих товарів – у цьому випадку пропозиція породжує попит. Крем під підгузки, наприклад, потрібний далеко не всім дітям: при покупці потрібно зважати на чутливість шкіри дитини і правильно підбирати підгузки. Максимум, що потрібно здоровій дитині до року – це сонцезахисний крем та крем від морозу, засіб для підмивання та вологі серветки на випадок зміни підгузка за відсутності води.

Кокон для сну

Кокон був винайдений для недоношених дітей: імітуючи утробу, він позитивно впливає на їхній розвиток. Питання в тому, навіщо цей винахід іншим дітям? Чи варто імітувати утробу для піврічної дитини? Вона вже повинна адаптуватися у світі. У дитячих ортопедів викликає дискусії одноманітна поза, в якій дитина розташовується в коконі. До того ж багато батьків нехтують рекомендаціями виробників коконів, залишаючи дітей у них на довший час, ніж це передбачено в інструкції.

Шезлонг і манеж

Манежі відходять у минуле: багато батьків сьогодні установлюють в домі спеціальні ворота чи обмежувачі простору – і це однозначно комфортніше для дитини, ніж перебування в манежі. До того ж шезлонг – це просто розвага. Якщо він є,  добре, а немає – заколисати чи залишити на певний час дитину в автокріслі також можна.

У жодному разі


Ходунки і стрибунки

У Канаді взагалі заборонені і ходунки, і стрибунки. У нас до стрибунків ставлення поблажливіше. Тож чому ходунки шкідливі? У них дитина неправильно ставить ногу, висить, перекошена, не вчиться орієнтуватися у просторі, не відчуває своє тіло, ходить навшпиньки.

Плавальний круг на шию

Такий предмет небезпечний, якщо у ванній мало води і дитина дістає ногами до дна. Тоді дія на шию дитини збільшується: вона витягується наверх, що дуже шкідливо для малюка. Крім цього, є ризик, що дитина перевернеться в ньому. Таке траплялося, коли батьки залишали малюка в крузі на певний час у ванній самого.

Балдахіни і бортики на ліжечко

Ці товари заборонені у Європі, але мають величезний попит в Україні. Деякі мами вважають, що бортики вбережуть дитину від протягів та ударів об ліжечко, а балдахін захищає від комах, пилу і просто створює затишок. Насправді бортики та балдахіни підвищують ризик випадкового удушення дитини. Бортики особливо небезпечні для новонароджених, які ще не вміють перевертатися і тримати голову, а балдахіни – для дітей з чотирьох-шести місяців. Немовля може випадково лягти обличчям на об’ємний бортик чи заплутатись в балдахіні. У Європі дозволені тільки сітчасті бортики, що пропускають повітря.

Поліфункціональні розвивальні іграшки

Ті, що водночас видають звуки, блимають різнокольоровими вогниками, містять елементи різних форм і текстур – справжній стрес для мозку. Така іграшка зовсім не корисна, а навпаки, шкідлива, бо не дає дитині вчитися концентрувати увагу через надлишок зовнішніх подразників. Краще обирати іграшки з одним-двома акцентами: чи на кольорах, чи на формах, чи на звуках. Також краще уникати іграшок, в яких залишається мало можливостей для проявлення власної фантазії. Також важливо розуміти, що ніяка іграшка не замінить взаємодії дитини з дорослими. Суперіграшка не буде працювати і розвивати, якщо залишити малюка з нею наодинці.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Чому розвивальні іграшки не працюють і чим небезпечні бампери в ліжечко