facebook

Цікаві факти про золото

Чому з усіх металів на нашій планеті саме золото стало настільки цінним? Справа в тому, що до такої високої цінності золота привів цілий ряд подій.

Насправді це не найрідкісніший метал на планеті. Однак це не означає, що золото зустрічається дуже часто – швидше за все воно зустрічається рідше, ніж ви думаєте. Проте, є деякі елементи, які є вкрай рідкісними, тому що на всій планеті їх може набратися не більше жменьки. Тому в цьому плані золото не зовсім цікаве.

То чим же викликаний ажіотаж, що оточує цей метал? Насправді прозаїчність золота і зробила його дуже зручною валютою.

Це не дуже поширений, але і не дуже рідкісний метал. Він не радіоактивний і не отруйний. Якщо брати список існуючих речовин, то більшість з них не підійшло б через свою радіоактивність або отруйність. З усіх тих, що залишилися (срібло, платина і т. п.), золото виділяється тим, що воно жовтувате. Всі інші метали сіруваті, а це значить, що золото виділялося на тлі інших.

Золото стало популярною валютою і, хоча в даний час воно більше не використовується в якості валюти (по крайній мірі, в більшості країн) воно все ж зберегло свою цінність (саме тому, що воно не вступає в реакцію з іншими елементами і, тому, не тьмяніє). Отже, ми представляємо вашій увазі цікаві факти про золото, яких ви могли не знати.

Цікаві факти про золото

• У Дубаї існують банкомати, які видають золоті злитки. Два автомата встановлені на 124 поверсі «Burj Khalifa» – найвищої будівлі в світі. Автомат, покритий напиленням з 24-каратного золота, видає злитки в одну унцію, десять грамів, п’ять грамів і один грам. Вбудований комп’ютер відстежує ціни на золото і оновлює їх кожні 10 хвилин.

• Моряки часто носили золоті сережки, щоб якщо вони потонули і їх викинуло на берег, сережки послужили оплатою за належне християнське поховання.

• Велика частина золота, що міститься в земній корі потрапила туди через падіння метеоритів.

• Дегустатори морозива використовують золоті ложки, щоб уникнути післясмаку при використанні звичайних ложок.

• Алюміній колись був найціннішим металом на Землі. Багаті люди обідали за допомогою алюмінієвих столових приборів, а бідні люди використовували золоті.

• За голову римського політика Гая Семпрония Гракха (Gaius Gracchus), було обіцяно кількість золота, рівну його вазі. Голова була доставлена, але нагорода не була виплачена, так як вбивця політика наповнив його голову свинцем.

• Китайських в’язнів змушують добувати золото в грі «World Of Warcraft». Згідно з деякими джерелами, по всій країні існує майже 100000 віртуальних золотошукачів.

• Компанія «LEGO» раніше видавала своїм співробітникам золотий злиток вагою в 25,65 грама за 25 років безперервної служби.

• Золото часто виноситься на поверхню земної кори ґрунтовими водами під час землетрусів через тиск в її глибинах.

• З 1 тонни старих мобільних телефонів можна зібрати більше золота, ніж з тонни золотої руди.

• Індійські домогосподарки є власницями приблизно 11 відсотків світової кількості золота. Це більше золота ніж у США, Швейцарії, Німеччині та Міжнародного валютного фонду разом узятих!

• Щоб розплавити м’яке від природи золото, його потрібно нагріти до 1065˚С. Багато більш твердих металів мають меншу температуру плавлення.

• Пластичність золота неперевершена. Одна унція (менше 30 г) металу може бути розтягнута в 80-кілометрову нитку товщиною в одну десяту від товщини людської волосини. Для вишивки і ткацтва використовується натуральна золота нитка.

• Щільність золота велика, але не рекордна. Кілограм золота – це кулька діаметром трохи більше чотирьох з половиною сантиметрів.

• Золота об’ємом з сірникову коробку вистачить для позолоти поверхні тенісного корту. Теоретично 1 грам чистого золота можна розкатати в напівпрозору фольгу площею в один квадратний кілометр.

• Золоте кільце високої проби, якщо носити його все життя, через кілька десятиліть стане вдвічі тоншим.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Цікаві факти про золото