facebook

Минуло 40 днів після теракту в Оленівці. Що відомо

Минуло 40 днів після теракту в Оленівці. Що відомо


З моменту теракту на території колишньої виправної колонії в смт Оленівка, на тимчасово окупованій території Донецької області, минуло 40 днів, проте за цей час рідні українських військовополонених не отримали жодних відповідей на запитання про стан полонених та терміни їхнього звільнення.

Про це повідомили родичі українських військовополонених під час пресконференції, 6 вересня.

За словами дружини одного з військовополонених Наталії Зарицької, за 40 днів родичі не отримали відповіді на запитання: хто загинув, хто поранений, яка точна кількість жертв та постраждалих. За її словами, створення комісії з розслідування теракту в Оленівці без доступу до місця злочину не допоможе розв’язати питання.

“Сьогодні жодна норма Женевської конвенції про поводження з військовополоненими не виконується Росією. Ми не маємо даних про місце перебування наших полонених, з ними нема зв’язку”, — зазначила дружина українського військового.

“Російською Федерацією було опубліковано список військовополонених, які нібито загинули. В той час, вони не допускають жодну з міжнародних інстанцій для підтвердження чи спростування цього списку”, — розповіла мати двох українських бійців Неля Шастун.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Крім того, вона додала, що під час теракту в Оленівці, жоден російський військовий, охоронець не постраждав.

Родичі закликають ООН знайти дієві механізми притягнення до відповідальності винних у теракті в Оленівці.

За словами адвокатки Ганни Каланчук, Україна, як держава зі своєї строни здійснила низку дій, зокрема Офіс Генпрокурора розпочав кримінальне розслідування, проте Україна очікує й міжнародної підтримки.

“Це наша національне розслідування. За 40 днів все що ми почули це те що ООН створила комісію яка можливо колись зможе фіксувати факти злочини. Нам не зрозуміло яку саме ціль місія ООН переслідує як збирання фактів”, — каже Каланчук.

Вона окремо розповіла про так зване судилище над військовими України, яке військові РФ планували провести 24 серпня. За її словами, розгляд справ над українськими військовими здійснює військово-польовий суд так званої “ДНР”.

“Інформація публікується в край обмеженому варіанті. Володіємо інформацію що саме Азовців притягують до суду. Передбачена найвища міра покарання, довічне ув’язнення та страта. Нам невідомо на сьогодні чи застосовують такі вироки”, — повідомила адвокатка.

Що відомо
Під час вибуху в ніч проти 29 липня, який пролунав на території колишньої виправної колонії в смт Оленівка на тимчасово окупованій території Донецької області, була знищена будівля, де утримували українських військовополонених. За даними росіян, загинуло понад 50 українських захисників, кількість поранених невідома. За даними Офісу генпрокурора України, ​поранення дістали 130 людей.
За словами уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця, Україна розпочала процедуру повернення тіл загиблих українських військовополонених в Оленівці Донецької області.
Україна вимагає від РФ надати списки загиблих і поранених в Оленівці українських військових.
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш 3 серпня повідомив, що ООН запускає “місію по встановленню фактів” трагедії в Оленівській колонії.
Європейський суд з прав людини попередив, що трибунал, створений Росією для так званого “суду” над українськими військовополоненими в Маріуполі, стане порушенням Європейської конвенції з прав людини.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Минуло 40 днів після теракту в Оленівці. Що відомо