facebook

“Російські еліти готують “здачу” путіна, щоб не розвалилася росія, Захід цей сценарій влаштовує” – Огризко

Наразі Україна отримує від західних партнерів безпрецедентну за обсягами військову допомогу, але колективний Захід побоюється швидкого розпаду країни-агресора Російської Федерації. Зокрема, через те, що в такому разі постане питання, в чиїх руках опиниться ядерна зброя.

Імовірно, російська “еліта” розпочне процес перемовин із західними політиками на тему “здачі Путіна” та шляхів збереження РФ у її нинішніх кордонах. Україні не варто очікувати, що військова допомога буде надходити швидко. Проте завдяки союзникам українська армія матиме змогу проводити ефективний контрнаступ. Таку думку в ексклюзивному інтерв’ю OBOZREVATEL висловив ексміністр закордонних справ України Володимир Огризко.

– Кремль знову вдається до газового шантажу, пропонуючи обміняти санкції на газ. Чи підуть лідери країн Євросоюзу назустріч агресору? Чи можуть дати слабину?

– Мені здається, що тут ми маємо справу з двома тенденціями. Перша – це те, що відчайдушно намагається протиснути Кремль. Те, що він влаштовує зараз у деяких європейських містах, таких як Прага чи Кельн – це, мабуть, ледве чи не остання спроба підняти хвилю невдоволення громадян Європейського Союзу з тим, щоб перебити тенденцію, яка зараз є.

А тенденція залишається без змін. Якщо ми проаналізуємо заяви ключових лідерів Європи, Шольца, Макрона, фон дер Ляєн тощо, то побачимо, що зміни курсу немає. Європейські лідери чітко та зрозуміло говорять: на шантаж Росії ми піддаватися не будемо, тому що це загрожує нашим національним інтересам.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

До цього розуміння підійшли навіть німці, які з огляду на свої політичні особливості до останнього говорили, що з Росією треба дружити. Німці говорять, що вже з грудня будуть відмовлятися від російського газу. Мені здається, що це революція в позиції Заходу загалом, тому що, як би там не було, Німеччина відіграватиме важливу роль у формуванні європейської політики.

– 8 вересня пройшла п’ята зустріч “Рамштайн”. Чи можемо розраховувати на те, що Захід збільшить військову допомогу Україні, що пришвидшить нашу перемогу?

– Допомога буде надаватися. Американці заявили про безпрецедентні суми. Про 12 мільярдів ще пів року тому не могло бути й мови. Згадайте, раніше американці виділяли нам на рік 250-300 мільйонів. Ці речі не можна навіть порівнювати. Зараз насправді йде величезна допомога.

Плюс давайте не забувати, що з другої половини жовтня запрацює довгоочікуваний ленд-ліз, який дозволить американцям постачати дуже багато зброї.

Тому я думаю, що буде йти поступове, на жаль, не надто швидке постачання зброї, адже поки що наші західні партнери продовжують боятися ідеї швидкої поразки Росії. Вони бояться, що вона швидко й неконтрольовано розвалиться, а це може створити для світу величезні проблеми, тому що не відомо, в чиї руки потрапить ядерна зброя, чи не потрапить вона до рук терористів десь у країнах третього світу тощо.

Боюсь, що швидких рішень не буде, але вони будуть поступовими й дадуть нам змогу, щонайменше, не тільки оборонятися, але й переходити до контрнаступу, який має завершитися позитивно.

– Можливо, ви пам’ятаєте, що на першому “Рамштайні” було поставлено ціль так ослабити армію країни-агресора Росії, щоб вона була не в змозі вчиняти будь-які агресивні дії. Але військові експерти стверджують, що зброї, яку сьогодні надають нашій країні, абсолютно недостатньо для досягнення цієї мети. Це саме тому, що на Заході бояться швидкої поразки Росії?

– Так. Власне, не так швидкої поразки, як швидкого розпаду. Поразка може бути й швидкою, але що буде після цього – ось це запитання для Заходу поки що без відповіді. На превеликий жаль, до радикальних кроків вони не готові, вони не знають, що робити з можливими постросійськими державними утвореннями, які вони будуть, скільки їх буде… Поки що про це не йдеться.

Я думаю, значно більш реалістичною є теза про те, що теперішня російська “еліта” почне таємні переговори із Заходом, щоб здати Путіна й домовитися на післяпутінський період про те, що буде вигідно і Росії, і Заходу. Звичайно, не за рахунок України, тому що це вже не обговорюється. Але для того, щоб просто зберегти цю цілісність.

Проте мені здається, що як би та про що б не домовлялися, цей “землетрус”, який влаштував Путін для всіх, зокрема для Росії, для неї так

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Російські еліти готують “здачу” путіна, щоб не розвалилася росія, Захід цей сценарій влаштовує” – Огризко