facebook

10 реакцій тіла, якими насправді ми можемо керувати

Наївно думати, що ми можемо повністю керувати своїм тілом. Набагато частіше нам доводиться сліпо йти за ним, адже більшість фізіологічних процесів нам непідвладна. Нерідко це приносить незручності: нам хочеться в туалет, коли його немає поруч, спати, коли потрібно готуватися до іспиту, або ми не можемо зупинити кашель під час важливої презентації.

Ці ситуації не смертельні, але досить неприємні. На щастя, багато що можна змінити, якщо знайти правильний підхід до свого організму.

Ось список лайфхаків, які допоможуть перехитрити своє тіло і зробити життя комфортнішим, а фізіологію – передбачуваною.

1. Щоб зменшити серцебиття, подуйте на палець
У здорової людини прискорене серцебиття – найчастіше результат стресу. Можливо, ви хвилюєтеся перед важливим виступом або побаченням, переживаєте про результати іспиту або відправили щось помилково своєму босові.

На щастя, нам доступний дуже простий спосіб швидко заспокоїтися : треба подути на великий палець. У цієї частини тіла є власний пульс. Охолодження його уповільнює і допомагає нам розслабитися.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Ще один дієвий спосіб – покласти палець в рот і видихнути повітря. Таким чином, ми стимулюємо блукаючий нерв, що зменшить серцебиття і допоможе відчути себе розслабленішим і спокійнішим.

2. Перенесення ваги на протилежну сторону допоможе зняти біль у боці
Багатьом знайомий раптовий і дуже неприємний біль у боці, який з’являється під час бігу. Через нього часто доводиться призупиняти, а то і зовсім припиняти тренування.

Поширена причина – неправильна розминка. Кровотік при бігу посилюється, але кров не встигає правильно перерозподілитися і скупчується в печінці або селезінці. Ці органи знаходяться в оболонці й, переповнюючись, давлять на неї, через це і з’являється біль.

Професійні спортсмени знають правильний спосіб впоратися з цією проблемою: досить уповільнити темп і перенести вагу на протилежний від больової точки бік. Робити це треба одночасно з видихом. Після декількох повторень біль перестане вас турбувати.

3. Невелика розминка шиї зніме оніміння руки

Практично кожен відчував біль, поколювання або оніміння в кінцівках. Неприємні відчуття можуть бути викликані незручною позою під час сну, роботи або надмірним навантаженням.

Відчувши неприємні відчуття, ми розминаємо руку: крутимо її, рухаємо пальцями і кистю. Це дійсно допомагає, але, як виявилося, є дієвіший спосіб прибрати оніміння – покрутити головою.

Кінцівки німіють через перетиснуті нервів, які проходять через шию. Покрутивши головою, ви розімнете шию і знімете зайвий тиск на нерви – це зніме неприємні відчуття в руках набагато швидше. Цей спосіб у багатьох ситуаціях набагато зручніший, наприклад, якщо ви знаходитеся за кермом.

4. Масаж вуха зніме першіння в горлі
Першіння в горлі виникає несподівано, і впоратися з ним досить складно. Склянка води і кашель, якщо і допомагають, то не відразу.

Щоб прибрати першіння, потрібно акуратно помасажувати вухо, краще всього зсередини. Неприємні відчуття з’являються через м’язовий спазм. Впливаючи на вухо, ми стимулюємо нерви, допомагаємо розслабити м’язи і зняти спазм.

Можливо, ви вже і самі помітили зв’язок цих двох органів: будь-які маніпуляції з вухами віддаються в горлі, а у деяких людей чищення вух навіть може викликати кашель. Це обумовлено особливою чутливістю блукаючого нерва, пов’язаного з вушною гілкою.

5. Кашель зменшить біль від уколу
Повністю від неприємних відчуттів при введенні голок, на жаль, не позбутися. Проте можна їх помітно зменшити за допомогою простого трюку.

Якщо почати кашляти одночасно з уколом, біль від нього стане помітно меншим. Інформація про це відкриття уперше з’явилася у британському журналі, присвяченому пластичній хірургії. Лікарі пов’язують зниження больових відчуттів, з одного боку, з відверненням уваги, а з іншого – з підняттям артеріального тиску.

Виявилось, що цей простий метод є навіть ефективнішим, ніж прослуховування музики, перегляд фільму, бесіди й інших способів відвернення уваги пацієнта під час уколу.

6. Масаж ділянки між бровами допомагає зняти закладеність носа

Краплі, спреї і інші спеціальні засоби чудово справляються із закладеністю носа. Але що робити, якщо під рукою нічого немає, аптека закрита, а ніс забитий так, що дихати неможливо?

Ви можете полегшити свій стан без всяких додаткових коштів – за допомогою точкового масажу. Щоб позбавитися від закладеності носа, пальцями треба натиснути на область між бровами, а язик щільно притиснути до піднебіння. Для досягнення ефекту вистачить і 20 секунд. При необхідності можна повторити масаж кілька разів.

Утримуючи язик у такому положенні, ми трохи розгойдуємо кістку, яка проходить через носові проходи до рота. Виходить своєрідний дренаж, який і допомагає ослабити закладеність носа.

7. Біль зменшиться, якщо подивитися на рану в перевернутий бінокль
За біль у будь-якій точці тіла відповідає мозок: так він подає сигнал про небезпеку. Виявляється, що ми можемо його обдурити і представити травму не такою небезпечною, як йому здається.

Учені з Оксфордського університету провели експеримент на людях, що страждають хронічними болями в руці. Їх просили дивитися на хворе місце під різними ракурсами і з різної відстані. Виявилось, що при збільшенні зображення ми відчуваємо посилення болю, а при зменшенні – навпаки.

Швидше за все, причина таких реакцій в логіці роботи мозку: наближена травма здається більшою і сигнал про небезпеку збільшується, а погляд здалека, навпаки, робить її не такою важливою, тобто і не такою хворобливою.

8. Якщо дуже хочеться в туалет, треба почухати ікру
Бажання сходити в туалет іноді наздоганяє несподівано і зовсім не вчасно. Як і у випадку з болем, сигнали про те, що потрібно швидше знайти вбиральню, подає нам мозок. Він робить сигнал інтенсивним, щоб ми поквапилися. Але фізіологічно, як правило, ми здатні терпіти ще досить довго.

Австралійський фізіотерапевт Джанетт Уебб знайшла незвичайний спосіб впоратися з раптовими позивами в туалет: треба енергійно почухати ногу в районі ікри декілька секунд. Так ви зможете трохи розслабитися і отримаєте ще трохи часу.

На жаль, цей спосіб перевірений тільки на жінках. Чи допоможе те ж саме чоловікам, поки невідомо.

9. Запаморочення припиниться, якщо зробити просту вправу

Запаморочення виникає не лише через серйозні патології, але також через дрібниці: спеку, стрес, переляк і т. д. Зазвичай доводиться сідати і чекати, поки самопочуття не покращиться. Але виявилось, що в подібних ситуаціях ми можемо допомогти собі буквально за декілька секунд.

Вчений з Університету Колорадо відкрив просту вправу, яка позбавляє від запаморочення за 1 хвилину. Для досягнення ефекту треба закинути голову назад, потім нахилитися вперед і обернутися обличчям до лівого ліктя.

Люди, які випробували на собі цей спосіб, відзначили, що запаморочення пройде вже після першої вправи. Відео інструкції з позбавлення від запаморочення набрало більше 2 млн переглядів, а лікар отримав вдячність від людей зі всього світу.

10. Щоб охолодитися, прикладіть холодний предмет до будь-якої точки пульсу на тілі
Влітку особливо погано тим, хто займається спортом і не хоче відмовлятися від тренування через занадто спекотну погоду. В цьому випадку простий спосіб допоможе трохи понизити температуру тіла: досить прикласти будь-який холодний предмет до точки пульсу на тілі.

Таких точок у нас декілька: у скроні, на зап’ястку, на шиї, під коліном. При зайняттях спортом можна використати мокрі пов’язки на голову або зап’ясток: вони допоможуть тілу не перегріватися. Якщо ви знаходитеся в жаркому приміщенні, просто прикладіть холодний предмет до будь-якого місця, де вена близько прилягає до шкіри.

Наш організм – складна система, але все-таки ми можемо ним керувати.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

10 реакцій тіла, якими насправді ми можемо керувати