facebook

Як зрозуміти, що дитина змерзла: педіатр назвала кращий спосіб перевірки

Як зрозуміти, що дитина змерзла: педіатр назвала кращий спосіб перевірки

Коли в домі маленька дитина, це вимагає облаштування побуту певним чином задля її комфорту, а також вирішення ряду інших, не менш важливих питань. Одне з яких – слідкувати, щоб малюку не було холодно. Лікар-педіатр, кандидат медичних наук Валентина Плахута пояснила, що новонароджені дуже чутливі до зміни температури повітря, тому її варто контролювати.
“Немовлята мають високе співвідношення поверхні тіла до ваги, що дійсно підвищує ризик втрати тепла. Також немовлята не мають розумового усвідомлення для саморегуляції, тому при дуже низькій температурі в приміщенні малюк може дійсно мерзнути”, – розповідає експертка у своєму блозі в Instagram.
Більшість людей перевіряють, чи не змерзла дитина, торкаючись її рук/ніг/носика/вушок, однак це є помилкою. За словами фахівця, ці частини тіла постійно контактують зі зовнішнім середовищем і частіше прохолодніші на дотик.

“Якщо руки та ніжки холодні, це не означає, що вашій дитині холодно! Кращий спосіб перевірки – дотики по тілу малюка (спинка, шийка, животик). Якщо тіло тепле на дотик, то з малюком все в порядку”, – каже лікарка.
Спеціалістка наголошує, що 16-22°С – нормальна температура повітря для малюка (профілактика синдрому раптової смерті малюків, адекватний стан слизових, спокійніший сон і т.д.). Це правило актуальне у тому випадку, якщо дитина вдягнена в кілька легких шарів одягу.

Окрім того, педіатр радить слідкувати за поведінкою новонародженого: “Малюк їсть, спить, капризує, грається? Значить з ним, ймовірно, усе добре. Якщо дитина холодна на дотик, тремтить і постійно плаче, то притискаємо малюка до себе, прикладаємо до грудей і думаємо про ще один шар одягу. Також не забувайте, що контакт шкіра до шкіри – найліпший спосіб зігріти тіло і душу”.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Як зрозуміти, що дитина змерзла: педіатр назвала кращий спосіб перевірки