facebook

Виходити на пенсію тепер можна навіть до настання пенсійного віку: хто може скористатися новацією

На даний момент пенсія за віком може бути призначена у 60, 63 або 65 років. Для цього необхідно мати 29, 22 чи 15 років страхового стажу відповідно. Але певна категорія громадян може вийти на заслужений відпочинок, не чекаючи зазначеного віку. Дострокова пенсія належить жінкам, які народили 5 і більше дітей.

Про таку можливість повідомили в Пенсійному фонді України, пише Today.

Відповідно до статті 115 Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” жінці, яка народила та виховала п’ятьох і більше дітей, надається право вийти на пенсію після досягнення 50 років.

Для дострокового виходу на пенсію слід відповідати двом умовам:у жінки має бути не менше 15 років страхового стажу, наймолодшій дитині в сім’ї має бути на момент подання заявки до Пенсійного фонду не менше 6 років.

Заявку на призначення пенсійних виплат слід подавати за місяць до досягнення 50-річного віку. Подати заявку можна у сервісних центрах Пенсійного фонду України. Також можна оформити пенсійні виплати в інтернет-сервісі ПФУ.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Щоб подати заявку не виходячи з дому, потрібно у браузері перейти за адресою https://portal.pfu.gov.ua/ та обрати розділ “Заява на призначення пенсії”. Там слід уважно прочитати інформацію на сторінці розділу. Далі потрібно натиснути кнопку “Вхід” і пройти авторизацію на сайті. Для авторизації знадобиться наявність кваліфікованого електронного підпису (КЕП).

Наступним кроком буде перехід до розділу “Про пенсійне забезпечення”. У вкладці “Заява на призначення пенсії” слід зазначити, яким чином пенсіонеру краще отримати інформацію про результати обробки заяви. Здійснивши необхідні дії, потрібно натиснути кнопку “Продовжити” і вибрати вид пенсійних виплат, що оформлюються. У даному випадку слід обрати “Пенсія за віком”.

Далі потрібно відповісти на низку запитань та погодитися на обробку персональних даних. Також необхідно завантажити скан-копії документів, включаючи свідоцтва про народження дітей. У результаті буде згенеровано повну форму заяви про призначення пенсії.

Перш ніж надсилати заяву, потрібно уважно вивчити все, що заповнено, та за потреби відредагувати. Переконавшись у тому, що дані в заяві вказані правильно, її потрібно підписати КЕП. Після цього залишається лише надіслати заяву, натиснувши “Підписати та відправити до ПФУ”.

 

 

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Виходити на пенсію тепер можна навіть до настання пенсійного віку: хто може скористатися новацією