facebook

Найкращі фізичні вправи, які допомагають розвивати мозок.

«Ми писали, ми трудились, наші пальчики втомились…» Пам’ятаєте гімнастику для пальчиків, яку ми всі робили в 1-му класі? Насправді це не просто гра. Автор книги«Гімнастика для мозку» Пол Денісон запевняє, що завдяки простим вправам мозок насичується киснем, в ньому утворюються нові нейронні зв’язки, стабілізується робота лівої і правої півкуль. Кілька хвилин на день – і результат не змусить на себе  довго чекати.

Пропонумо вам спробувати перезавантажити свій мозок за допомогою вправ, розроблених американськими психологами – подружжям Денісон.

1. Вправа «Вухо – ніс»

Ця вправа на перший погляд здається простою. Лиш потрібно пальцями правої руки доторкнутися до свого носа, а лівою рукою схопити себе за праве вухо. Потім плескати в долоні та змінити положення рук: ліву – на ніс, праву – на ліве вухо.

Насправді далеко не всі можуть впоратися із завданням з першого разу, але при регулярному щоденному тренуванні результат обов’язково буде. А обидві півкулі мозку скажуть вам спасибі за допомогу в координації їх роботи.

2. Вправа «Енергетизатор»

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Прекрасний засіб для того, щоб розслабити м’язи шиї і плечового пояса, змучені сидячою роботою. Руки покладіть на стіл і повільно опускайте вниз підборіддя, поки воно не опиниться на грудях. Залишайтеся в такому положенні декілька секунд, потім з глибоким вдихом підніміть голову, закиньте, розправте плечі, максимально розкриваючи грудну клітку. Руки як і раніше залишаються на столі. На видиху розслабтеся. Повторіть вправу ще двічі.

Ця вправа забезпечить приплив кисню в м’язові клітини й активізує роботу вестибулярного апарату.

3. Вправа «Дзеркальне малювання»

Для виконання вправи будуть потрібні аркуш паперу і два олівці або фломастери. Обидві руки одночасно повинні малювати симетричні малюнки. Зображення будь-які: цифри, символи, фігури, літери. Продовжуйте, поки заняття приносить задоволення. Ця вправа синхронізує роботу півкуль мозку, збільшуючи ефективність його роботи в цілому.

Деякі психофізіологи вважають, що ліву і праву руки корисно чергувати і при виконанні повсякденних дій: під час причісування, чищення зубів, прийому їжі. Схожі вправи допомагають створювати нові нейронні зв’язки в мозку і сприяють його сталому розвитку.

4. Вправа «Гаки»

Цю вправа Пол Денісон радить використовувати, щоб зняти психоемоційне напруження і відновити душевну рівновагу.

Сидячи на стільці, максимально випрямтеся. Схрестіть ноги: кісточка лівої ноги повинна знаходитись над кісточкою правої. З’єднайте пальці рук в замок – великий палець правої руки повинен бути поверх великого пальця лівої руки. Виверніть долоні навиворіт, щоб вони виявилися перед грудьми. Притисніть до піднебіння кінчик язика і затримайтеся в такому положенні на декілька хвилин, дивлячись прямо перед собою.

5. Вправа «Сова»

Правою рукою візьміться за ліве плече і повільно повертайте голову зліва направо, розминаючи м’яз. Повернувши голову якомога більше вправо, видихніть. На видиху стисніть пальці й скажіть “Ух!», якомога сильніше при цьому розплющивши очі. Голову повертайте з боку в бік кілька разів, змінюючи руки.

При виконанні цієї вправи задіюються всі три канали сприйняття – візуальний, кінестетичний і аудіальний, що не тільки дозволяє зняти напругу м’язів, а й стимулює творче мислення і мову.

6. Вправа «Святенник»

Щоб зняти напругу і заспокоїти нервову систему, в книзі «Гімнастика для розуму»запропоновані наступні дії.

З’єднайте кінчики пальців рук, немов між долонями затиснута невелика куля. Кисті рук повинні розташовуватися перед грудьми. Голову тримайте прямо, але погляд при цьому спрямуйте вниз. Кінчик язика затисніть між зубами. Затримайтеся в цій позі на декілька хвилин.

Ця вправа спрямована на поліпшення роздільної роботи лівої і правої півкуль мозку і дозволяє максимально розслабитися.

7. Вправа «Слон»

Це головна вправа, яка на думку автора цієї методики, Пола Денісона, сприяє досягненню гармонії між тілом і розумом.

Голову притиснути до лівого плеча, витягнути в сторону ліву руку пальцями вперед і потім малювати в повітрі горизонтальну вісімку – починаючи від центру, потім вгору проти годинникової стрілки. Очима при цьому відстежувати рух кінчиків пальців. Повторити 3 рази, потім змінити руку і положення голови.
Вправа «Слон» вважається найбільш ефективною, адже при її виконанні задіяні всі ділянки мозку.

Розум, як і тіло, піддається тренуванню, а для досягнення результату важлива регулярність. Для цієї зарядки не потрібен ні інвентар, ні форма, ні спеціальне приміщення, досить просто запам’ятати вправи, які найбільше сподобалися і коли знайдеться вільна хвилинка, потроху тренуватися.

 

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Найкращі фізичні вправи, які допомагають розвивати мозок.