facebook

Європарламент готується визнати Росію державою-спонсоркою тероризму: що це дасть Україні

Європарламент планує закликати Євросоюз рухатися в напрямку всеосяжної міжнародної ізоляції РФ.

Держава-спонсорка тероризму. Це “почесне” звання Росії готується надати один із найпотужніших законодавчих органів світу – Європейський парламент. Проголосувати за відповідну резолюцію сьогодні опівдні, 23 листопада, планують у Страсбурзі.

Що дасть її схвалення Україні, в ефірі ТСН наживо розповіла кореспондентка “Радіо Свобода” Зоряна Степаненко, яка стежила за дебатами і детально вивчила текст документа.

Росія випустила понад 4 тисячі ракет по Україні, знищивши близько 40% об’єктів інфраструктури. Це навмисні атаки, щоб тероризувати населення, вказують євродепутати. Й зауважують, що це тероризм і за визначенням Євросоюзу і Радбезу ООН та Генасамблеї. Водночас, вказують, законодавство ЄС дозволяє карати санкціями осіб, що на думку об’єднання причетні до тероризму. До речі, до списку терорганізацій пропонують додати “вагнерівців”, “кадирівців” та інші збройні групи, що фінансуються з російського бюджету.

Європарламент планує закликати Євросоюз і держави-члени рухатися в напрямку всеосяжної міжнародної ізоляції Росії. Не проводити, зокрема, жодних офіційних заходів на її території, обмежувати дипвідносини, закривати російські держустанови, що де-факто можуть поширювати пропаганду. Резолюція – це передусім заклик до компетентних органів ЄС. Такий сигнал, що засвідчує волю більшості делегатів країн-членів. Вона “ляже” на стіл керівництву України й Росії. В РФ, до речі, заявляли, що жодного юридичного значення такі документи не мають.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Натомість для Єврокомісії, Ради ЄС, урядів і парламентів держав-членів, ООН, ОБСЄ, Червоного Хреста, Міжнародного кримінального суду цей документ значення може мати. І в їхніх силах зробити практичні кроки, аби ізоляцію Росії поглибити.

Нагадаємо, Парламентська асамблея НАТО визнала Росію державою-терористкою і закликала створити спеціальний міжнародний трибунал для покарання російських воєнних злочинців.

Рішення було ухвалено одноголосно – усі 30 країн НАТО підтримали відповідний документ. Після цього резолюцію буде направлено урядам та парламентам усіх країн-членів НАТО. Також зазначається, що документ містить низку важливих для України рішень – збільшення постачання Україні озброєння, розроблення конкретних кроків стосовно вступу України до НАТО, створення механізму стягнення репарацій з РФ за завдані Україні збитки.

У резолюції також закріплений принцип про те, що НАТО буде підтримувати Україну “стільки, скільки буде потрібно”.

 

 

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Європарламент готується визнати Росію державою-спонсоркою тероризму: що це дасть Україні