facebook

Скільки українців виплачуватимуть на дітей та чого чекатимуть у Новому році

Українцям розповіли про зміну соцвиплат на дітей наступного року.

Незважаючи на складнощі з економікою країни та наповненням бюджету, держава не має наміру скорочувати соціальні витрати, у тому числі й соцвиплати на дітей. Вони здебільшого залишаться такими, якими стали наприкінці 2022 року. Але при цьому деякі виплати будуть “прив’язані” до зарплат отримувачів.

Про те, якими будуть соцвиплати на дітей у 2023 році, розповів 24 канали.

Більшість соцвиплат на дітей “прив’язані” до прожиткового мінімуму (ПМ) і залишатимуться незмінними, оскільки ПМ наступного року не планують підвищувати, і він залишатиметься таким, яким він став у грудні цього року. Тобто наступного року прожитковий мінімум для дітей буде таким:

для дітей віком до 6 років – 2272 грн;
для дітей від 6 до 18 років – 2833 грн.
Виплати на дитину, яка перебуває під опікою
Розмір виплат на дітей, які перебувають під опікою, дорівнює двом прожитковим мінімумам. Таким чином, він дорівнюватиме:

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

на дитину до 6 років – 4544 гривні (2×2272 гривні);
на дитину віком від 6 до 18 років – 5666 гривень (2×2833 гривень).
Однак, якщо дитині встановлено ще якийсь вид виплат (пенсія, стипендія, аліменти, держдопомога), то розмір допомоги буде скорочено у сумі цієї допомоги. При цьому виплати на дітей із інвалідністю не скорочують.

Виплати для випускників серед дітей-сиріт
Для випускників-сиріт або тих, які позбавлені батьківського піклування, може бути виплачено одноразову грошову допомогу від навчального закладу. Її розмір дорівнює 6 прожитковим мінімумам:

для дітей віком до 6 років – 13 632 грн;
для дітей віком від 6 до 18 років – 16 998 грн;
для повнолітніх осіб від 18 до 23 років, які навчаються у вишах – 16 104 грн.
Аліменти на дітей
Мінімальний розмір аліментів не може бути меншим за половину прожиткового мінімуму, який відповідає віку дитини. Таким чином, мінімальна місячна виплата дорівнюватиме:

 

на дитину до 6 років – 1136 грн.;
на дитину від 6 до 18 років – 1416,50 грн.;
на дорослого студента від 18-23 років – 1342 грн.

Виплати за декретною відпусткою
Оплата одного дня декретної відпустки дорівнюватиме 100% середньої зарплати жінки за один робочий день. Середня зарплата за день вважається так: сума заробленого за рік, що передував виходу в декрет, ділиться на кількість днів, які жінка відпрацювала за цей рік. Потім одержана середня денна зарплата множиться на кількість днів декретної відпустки. Це і буде оплата декретної відпустки.

Жінкам, які до декретної відпустки не працювали, мають сплатити декретні у розмірі 25% від прожиткового мінімуму для працездатних осіб. У 2023 році ПМ для цієї вікової групи дорівнюватиме 2684 грн. А чверть від нього дорівнюватиме 671 гривні.

Допомога при народженні дитини
Усім жінкам виплачується при народженні дитини 41280 грн. Однак цю суму дають не одразу. Спочатку при народженні виплачують 10320 грн. А потім упродовж 3 років щомісяця платять по 860 грн.

 

 

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Скільки українців виплачуватимуть на дітей та чого чекатимуть у Новому році