facebook

Сильна прихильність до мами: причини виникнення та особливості запобігання

Чому дитина в 1-2 роки не відпускає маму ні на крок, і що робити з такою дитячою прихильністю?

Спочатку це так приємно – дитина без вас ні хвилини не може прожити. Як же вона вас любить. Але проходить час, і вам вже просто нікуди діватися, ви навіть душ не можете прийняти без несамовитих криків малюка під дверима ванної кімнати.

 

А бабусі в один голос твердять: не треба було привчати її до рук, йди-йди, нехай поплаче, нічого з нею не станеться. Наскільки справедливі такі твердження, і чому дитина не може залишитися без мами, читайте в нашому матеріалі.

Сильна прихильність до мами – це вікова особливість

Якщо дитина нікуди від себе не відпускає маму, це зовсім не означає, що вона розпещена, вередує, в’є з вас мотузки, відчуває ваше терпіння, робить це вам на зло, з шкідливості або тому що її нудно.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Це природний період для дітей 1-2 років. Усвідомивши, що ви з дитиною не єдине ціле, що вона – окрема особистість, малюк просто боїться вас втратити. І саме тому в основному діти не відпускають від себе маму ні на крок.

Чому дитина не відпускає маму ні на крок

Є  куди менш очевидні причини сильної прихильності дитини до мами, придивіться до них уважніше, можливо, знайдете свій варіант. Встановивши причину занепокоєння дитини, буде простіше виправити ситуацію.

У дитини щось болить

Дитина не відпускає від себе маму, тому що погано себе почуває, але ще не знає, як про це сказати. Вона просто хоче, щоб мама носила її на руках, обіймала, та й просто була поруч – від цього стає легше. І якщо застуда або біль в животі проходять досить швидко, то ріжучі зубки можуть терзати дитину місяцями. Будьте до неї уважні, ви їй зараз дуже потрібні.

Дитина відчуває мамину тривогу

Ви з кимось посварилися, справи йдуть не дуже добре, немає чим заплатити за квартиру, хтось на вас не так подивився – все емоції, які ви переживаєте, переживає і ваш малюк. Навіть якщо лаялися не перед нею, і їй ще невідомі фінансові проблеми. У вас просто все на обличчі написано, а малюк це «зчитує» за секунди. А якщо мамі тривожно, значить, існує якась небезпека, тому – дитина повинна бути поруч з мамою, щоб могла її захистити.

Дитині здається, що ви хочете від неї звільнитися

Так буває, коли ви, начебто, цілий день проводите з дитиною, але при цьому ваші думки знаходяться десь далеко. Та й займаєтеся ви зовсім не дитиною, а, наприклад, домашніми справами, розмовами з подругами по телефону, спілкуванням в інтернеті.

Дитині ніяк не вдається привернути вашу увагу, зневірившись, вона починає плакати. Але замість того, щоб, нарешті, побачити дитину, ви роздратовані. Ви втомилися, справи не ладяться, а тут ще дитина не хоче відпускати маму від себе, і влаштовує істерики. виходить замкнуте коло.

ЯК ПОДОЛАТИ ДИТЯЧУ ГІПЕРПРИВ’ЯЗАНІСТЬ

З причинами сильної прихильності дитини до мами розібралися. Залишилося зрозуміти, що робити, якщо дитина не відпускає від себе маму.

  • Не сваріть малюка за крики і істерики, не залишайте різко на одинці, не йдіть з дому крадькома або обманом.
  • Заповнюйте недостаток уваги. Обіймайте, цілуйте, грайте з дитиною.
  • Не відволікайтеся на телефон і інтернет, активно реагуйте на питання і прохання дитини.

Коли малюк отримає вашу якісну увагу, коли ви приділяєте час тільки їй і ні на що не відволікаєтеся, у малюка не буде необхідності домагатися уваги боротьбою. Звичайно, це станеться не в один момент. Дитина повинна спочатку переконатися, що це не тимчасове явище, що тепер так буде завжди.

Щоб дитина зрозуміла, що навіть коли мами немає поруч, вона не пропаде, і на це також потрібно проявити терпіння. Виберіть момент, коли дитина зайнята  цікавою справою і домовтеся, що підете на кухню приготувати чай. Не затримуйтеся надовго. Коли дитина звикне до того, що ви, як і обіцяєте, повертаєтеся, можете почати ненадовго виходити з дому, поступово збільшуючи час своєї відсутності.

Пам’ятайте, головне чого потребує дитина, яка не відпускає вас від себе ні на крок, – це почуття захищеності і впевненості у маминій любові.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Сильна прихильність до мами: причини виникнення та особливості запобігання