facebook

На Росію чекає розпад: що Кікабідзе говорив про Україну, війну, Путіна, Зеленського та Крим

На Росію чекає розпад: що Кікабідзе говорив про Україну, війну та Путіна

читать на русском
У неділю, 15 січня, помер відомий грузинський співак, кіноактор та заслужений артист України Вахтанг Кікабідзе. Він активно підтримував Україну у війні з Росією, а також регулярно критикував Кремль, особливо російського диктатора Володимира Путіна.

“Апостроф” зібрав головні вислови Кікабідзе про Україну та РФ, які він озвучував за останні кілька років.
Про святкування розпаду СРСР та очікування такої ж долі для РФ
Як розповів Вахтанга Кікабідзе в інтерв’ю DW у 2018 році, він і його товариші святкували розпад Радянського Союзу.

“Навіть стіл накрив. Хлопці сиділи, гуляли і дуже сильно напилися тоді, я пам’ятаю. Такі незвичайні історії розповідали, всі пов’язані з цією подією. Напевно, якби він не розпався, вони в житті б рота не відкрили. Це, звичайно, був шок, але ми вже відчували, що це має статися”, – сказав артист.

Він також провів паралелі між розвалом СРСР і нинішньої Росією. Хоча в крах Союзу важко було повірити, проте це все ж сталося.
“Коли ти в цьому котлі варишся все життя з дитинства, уявити важко, що таку величезну махину можна так рознести в пух і прах. Але Росія знову до цього йде, на мою думку”, – підкреслив Кікабідзе.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Також актор висловився про державну символіку СРСР.

“Я ненавиджу герб Радянського Союзу, серп і молот. Це ж треба було, які мізки повинні були бути у нас, щоб такий герб країни придумати. Це все було пов’язано з, вибачте на слові, хріновим життям цієї величезної країни”, – додав він.

Про російських окупантів у Грузії та Україні
Через рік грузинський артист розповів DW про російську окупацію в Грузії та Україні.

“Тема Росії – це вічна тема. Там (в Абхазії і Південній Осетії, – “Апостроф”.) йде повзуча анексія, там постійно пересувають кордон, викрадають людей і потім просять за них викуп. Людина живе за загородженням на одній стороні, а дружина похована на іншому боці, і церква також на іншому боці. І він не може ні піти до церкви, ні принести квіти на могилу. Це все мерзосвітно – є такий вислів у росіян”, – зауважив актор.

Кікабідзе переконаний, що, незважаючи на всі спроби роздрібнити Україну і Грузію, Кремль зазнає фіаско, тому що українці і грузини дуже люблять свою батьківщину.

“Так, років 15-20 тому я дивився виступ Жириновського, він говорив про поділ Грузії на губернії, а депутати слухали і аплодували. План в тому, щоб роздрібнити Грузію, зробити так, щоб тут погано жилося, і щоб потім Кремль сказав: ми вам допоможемо. І вони підуть сюди, ось це і є план. Маленьку країну погубити дуже легко. А більшу – важко. Не треба було їм лізти в Україну, це не маленька країна, і вони свою батьківщину дуже люблять”, – підкреслив він.

За словами співака, грузини постійно відчувають загрозу з боку Росії, очікують чогось поганого, але молоде покоління не сидить склавши руки, а діє, виходить з протестами.

“Люди живуть в очікуванні чогось дуже поганого. І зараз це вирвалося назовні, тому така величезна кількість студентів вийшло. Вони дивляться на життя по-іншому, це треба враховувати. Все-таки в Кремлі уряд старих понять, а це час вже давно пройшло, вже давно почався рух в інший бік”, – зауважив він.

На думку Кікабідзе, Росію дуже дратує те, що Грузія, як і Україна, прагне в НАТО, прагне до Заходу, і бажає бути демократичною країною.
Про Крим
У 2019 році грузинський артист дав інтерв’ю “Крим.Реалії”, де розповів багато цікавого, у тому числі свою думку щодо окупації Криму.

“Я виріс зі знанням того, що Крим – це Україна. Щоправда, нам розказували, начебто цю територію Україні якийсь дідусь подарував. Ага, як Орджонікідзе свого часу наші території віддавав (Григорій Орджонікідзе, радянський державний і партійний діяч, голова Вищої Ради народного господарства СРСР, член політбюро ЦК ВКП(б) – “Апостроф”.). Це чистої води окупація. Ніякої історичної справедливості в цьому немає”, – сказав Кікабідзе.

За його словами, українці за своєю натурою націоналісти.

“Це сидить у них в крові. Вони просто так руки догори не піднімуть і не здадуться. Це треба розуміти тому, що сьогодні є анексований Крим і ніхто не знає, чим все закінчиться. Те, що у нас буде лише гірше, ми, грузини, знаємо. А з Україною так жартувати не можна. Знаєте, справа ще в тому, що Абхазія дуже маленька, а Південна Осетія – це взагалі 2-3 села, а Крим – це зовсім інша розмова”, – пояснив артист.

Про Путіна
У тому ж інтерв’ю він розповів й про російського диктатора Володимира Путіна.

“У 2008 році всі політологи говорили, що у Путіна мізки працювали на відновлення Радянського Союзу (мова про “П’ятиденну російсько-грузинську війну” в серпні 2008 року – “Апостроф”.). Але на нас зламалася палиця! Потім це перейшло в Молдову, кудись ще, і потім – до України. Це чистої води окупація, інтервенція. Найогидніше те, що нещодавно Путін закрив повітряну трасу до Грузії, Росія відмовилася приймати грузинські вина (йдеться про наслідки так званої “Гаврилівської ночі”, що сталась 21 липня в Тбілісі – “Апостоф”.). Таке враження, що він хоче поставити нас на коліна. Вже всі знають і розуміють, що нічого доброго від них чекати не можна. Я маю на увазі не російський народ, ні! Я маю на увазі Кремль і політику Кремля… Кремль дуже дратує, коли їх окупантами називають, але це так і нікуди від цього не втечеш”, – сказав Кікабідзе.

“Путін видно хворіє, бореться за Радянський Союз. В мене таке відчуття. Йому подобається Сталін, як політик, який половину інтелігенції перестріляв свого часу”, – також казав у програмі “Гостинний двір” він.
Про Зеленського
Грузинський артист також у 2019 році давав прогнози про майбутнє України із Володимиром Зеленським, який тоді тільки прийняв президентство.

“У Росії повинна прийти свіжа кров. Що мені сподобалось в Україні, так те, що Зеленський переміг. Дай Боже, щоб у нього все вдалось, я його добре знаю. Свіжа кров уже бачила, в якому «Г» вони жили, я маю на увазі людей до 40 років. І саме тому вони іншу вже політику будуть проводити. Якщо ж свіжа кров не прийде, а прийде старше покоління, яке вже було при владі, – тоді це мертвий номер. Росія – така цікава країна, її можна носити на руках, пишатися нею, але Кремль робить все для того, щоб всі їх лаяли, плювалися на них і ніхто не хотів з ними спілкуватися. Це страшна річ”, – зазначив він.

Актор також дивувався у 2022 році, чим українці так образили Путіна, що він влаштував повномасштабну війну, і зізнався, що у захваті від Зеленського.

“Чим вони його (Путіна – “Апостроф”) образили? Тим, що вони не хочуть до Радянського Союзу? Хочуть до Євросоюзу? Спочатку мені було Зеленського дуже шкода. Якраз він прийшов і в цей час все почалося. Але він виявився чоловіком справжнім. 80% хтось інший на його місці втік би”, – висловив свою думку Кікабідзе.

Про підтримку України під час російського повномасштабного вторгнення
“Історія пишеться чорним по білому, тому всі злочини будуть покарені”, – висловлювався грузинський артист щодо російської агресії в Україні.

Він вважав, що світ має продовжувати підтримувати Україну і не залишати українців на самоті у цій війні.

“Ніхто не може бути в безпеці, поки Росія продовжує цей військовий терор. Хто б що не говорив, але уряд Володимира Зеленського та український народ воюють і за них також”, — сказав культурний діяч.

Вахтанг Кікабідзе заявив в інтерв’ю журналісту Дмитру Гордону, що Україна не повинна швидко передавати Росії полонених військовослужбовців.

“Ці будинки, які зруйновані, треба ж будувати… Це довга історія. Я б цих полонених звідти не випускав би, щоб вони працювали там, як прокляті і (відновлювали міста – “Апостроф”) як німці (під час Другої світової війни – “Апостроф”)”, – сказав він.

Чоловік був переконаним, що в цій війні з Росією перемога буде за Україною.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

На Росію чекає розпад: що Кікабідзе говорив про Україну, війну, Путіна, Зеленського та Крим