facebook

Розстріл полоненого бійця ЗСУ: що відомо про загиблого і про воєнний злочин окупантів

Бійцю можуть надати звання Героя України (посмертно).

ня Мережу сколихнуло відео, на якому російські військові розстріляли полоненого бійця ЗСУ. Окупанти вбили українського військового після його слів “Слава Україні!”.

Українська влада обіцяє знайти вбивць і закликає світову спільноту засудити звірства окупантів. Тим часом до Мережі потрапили перші дані про загиблого та його ім’я.

ТСН.ua зібрав подробиці про військовий злочин окупантів.

Реакція української влади
Президент України Володимир Зеленський прокоментував страту полоненого.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Окупанти по-звірячому вбили воїна, який хоробро сказав їм у вічі: “Слава Україні!” Хочу, щоб ми всі разом, у єдності, відповіли на його слова: “Герою слава! Героям слава! Україні слава!” І ми знайдемо вбивць”, – пообіцяв він.

Генеральний прокурор України Андрій Костін повідомив, що за фактом розстрілу полоненого відкрито кримінальне провадження за ст. 438 ч. 2 ККУ – порушення законів і звичаїв війни.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав прокурора Міжнародного кримінального суду Каріма Хана розслідувати розстріл росіянами українського військового. За словами Кулеби, це відео – “ще один доказ, що ця війна є геноцидною”.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець відправив відео страти бійця ЗСУ міжнародним партнерам та омбудсманам із різних країн світу. Лубінець наголосив, що мета України, як і всього демократичного світу, – притягнення РФ до відповідальності.

Парламентська фракція “Слуга народу” оголосила, що після встановлення всіх обставин та ідентифікації загиблого направить президенту Володимиру Зеленському звернення з проханням надати воїну звання Героя України (посмертно).

Що відомо про загиблого
Ім’я загиблого військового остаточно поки не встановлено, озвучена лише попередня версія.

Спочатку Мережею ширилися чутки, що загиблий – військовослужбовець 72-ї ОМБр ім. Чорних Запорожців, позивний “Магніт”. Згодом ця інформація не підтвердилася. Також з’явилася інформація, що страченого бійця начебто звуть Тимофій Шадура, він зник без вісти в Донецькій області.


Згодом 30-та окрема механізована бригада імені Князя Констянтина Острозького повідомила, що, за попередніми даними, загиблим є військовослужбовец бригади Тимофій Шадура. У пресслужбі бригади додали, що військовий вважається зниклим безвісти від 3 лютого 2023 року після бойових дій у районі міста Бахмут.

Видання BBC поспілкувалося з родиною, яка начебто упізнала його. Жінка, яка назвала себе сестрою солдата, сказала: “Мій брат точно міг би так протистояти росіянам. Він ніколи в житті не приховував правди і точно не приховував би цього перед ворогом”.

За інформацією ВВС, військовий служив у 30-й бригаді Збройних сил України.

Ветеран війни з Росією, адвокат Масі Найєм запропонував грошову винагороду за ім’я українського військового, якого розстріляли росіяни.

Путін заохочує військові злочини РФ
Військові злочини російських солдатів в Україні є масовою практикою, оскільки їх заохочує президент Володимир Путін.

Про це розповів російський політолог Андрій Піонтковський в ефірі каналу “Freeдом”.

Експерт нагадав, що, зокрема, США офіційно звинувачують російське керівництво у систематичних злочинах проти людяності.

“Але ви ж знаєте, що це одне з відео. Це масова практика таких злочинів і вихваляння – відео російські військові злочинці показують один одному. Все це заохочується на самому верху. Ви ж пам’ятаєте, бригада, яка безчинствувала в Бучі, була урочисто оголошена особливою – “гвардійською”. Путін займається заохоченням таких злочинів”, – наголосив він.

За словами Піонтковського, “масовість цих злочинів показує результат останніх 2-3 десятиліть виродження російської нації”.

“Імперський фашизм верхів, який мріяв про територіальні прирощування, злився з кримінальним фашизмом низів. Це зайшло настільки далеко, що це не лікується”, – наголосив політолог.

 

 

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Розстріл полоненого бійця ЗСУ: що відомо про загиблого і про воєнний злочин окупантів