facebook

Адвокат дав кілька порад українцям, яким намагаються вручити повістку (відео)

Адвокат дав кілька порад українцям, яким намагаються вручити повістку (відео)
Якщо вас примусово затримали й доставили до ТЦК без складання протоколу, вимагайте адвоката.

В Україні триває масова роздача повісток на вулиці та в громадських місцях. Тож адвокат Роман Сімутін склав пам’ятку для українців, як спілкуватися з представниками Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК), або ж просто “військкоматів”, як називають їх у народі.

У своєму YouTube-каналі правник розповів, що документи на підставі зазначених 6 пунктів 32 статті Закону України про Нацполіцію може перевірити лише представник поліції, який перебуває з працівником ТЦК.

Якщо ж вам не повідомили причину перевірки, документи не надавайте. Відмовка на кшталт “у нас воєнний стан” – не підстава, каже адвокат. Документи ви можете не передавати у руки, а просто показати.

Потім, продовжив Сімутін, може виникнути ситуація, коли на громадянина України почнуть тиснути за відмову показувати документи й говоритимуть, що будуть складати акт про відмову від вручення повістки. Але якщо ви не надали документи, такі дії незаконні. Й затримати за відмову від отримання повістки вас не мають права, каже адвокат.

Він наголосив, що у жодному разі не потрібно ображати представників ТЦК й поліції, бити їх, матюкати. Адже це вже – законна підстава для затримання.

“Якщо вас примусово затримали й доставили до ТЦК без складання протоколу, вимагайте адвоката, бо це незаконно. Нічого не підписуйте до його прибуття. Якщо запросять двох понятих, пишіть у протоколі: затримання незаконне, відмовляють у наданні правової допомоги”, – заявив Сімутін.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Також він додав, що затримання не може бути тривалішим за 3 години. І відлік починається з моменту, коли до вас підійшли представники ТЦК і поліції. Якщо не відпускають, ви без адвоката, телефонуйте за номером 102.

Роздача повісток в Україні
Адвокат Андрій Новак заявляв, що роздача повісток на вулиці та в громадських місцях по суті не врегульована законодавством. Але це один з ефективних способів проведення мобілізації в Україні.

Юрист Владислав Юрчак наголошував, що повістка повинна бути вручена особисто військовозобов’язаному і ним підписана, а в разі відмови від повістки – повинен бути складений відповідний акт.

Правник Роман Сімутін пояснював, що зміниться у врученні повісток військовозобов’язаним українцям після появи у представників ТЦК бодікамер.

Адвокат Вікторія Кравченко звертала увагу на те, що немає терміну анулювання повістки й процедури під такою назвою.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Адвокат дав кілька порад українцям, яким намагаються вручити повістку (відео)