facebook

“В Україні мобілізують обмежено придатних чоловіків”: адвокат надав коментар щодо поточної ситуації

В Україні проводиться мобілізація, в рамках якої повістки одержують обмежено придатні чоловіки. Деяких військовозобов’язаних із проблемами зі здоров’ям відправляють на передову. Ситуацію прокоментував адвокат Андрій Новак.

Як інформує “biz today.ua”, юрист пояснив, що означає поняття “обмежено придатний до військової служби”, а також назвав тих, хто не підлягає призову. Зазначено, що обмеження мають бути зазначені у висновку військово-лікарської комісії, яку проходять усі військовозобов’язані. Є наказ зі списком захворювань та їх градацією, за яким визначають ступінь придатності.

“Обмежено придатний – це – придатний, але з певними обмеженнями, які викликані певною хворобою… Тобто якусь функцію людина може виконувати… Проте з певними обмеженнями. І ось саме у висновку ВЛК мають бути зазначені обмеження для цього військового “, – пояснив Андрій Новак.

За словами правозахисника, українець може страждати від грижі, тому під час ув’язнення ВВК вкажуть обмеження для бійця: не піднімати важкого тощо.

Український уряд працює над автоматизацією та цифровізацією всіх процесів проходження військово-лікарських комісій. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль наголосив, що Кабмін працює над тим, щоб усунути із процесу зайву бюрократію та зловживання.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Юрист Костянтин Гритчин оцінив “вручення” повісток через родичів, телефонні дзвінки про необхідність відвідати військкомат, надсилання повісток через поштові скриньки. Він зазначив, що такі дії представників ТЦК не є правомірними та не призводять до відповідальності військовозобов’язаного.

В Україні мобілізують обмежено придатних чоловіків: ситуацію прокоментував адвокат

Чоловік повинен особисто ознайомитися з документом та поставити свій підпис. За неявку до військкомату передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“В Україні мобілізують обмежено придатних чоловіків”: адвокат надав коментар щодо поточної ситуації