facebook

“Мобілізація в Україні”: до ЗСУ призивають знятих та виключених з військового обліку чоловіків, юрист пояснив причину

В Україні продовжується мобілізація військовозобов’язаних віком до 60 років. Стало відомо, що призвати до ЗСУ можуть навіть чоловіки, яких зняли або виключили з військового обліку.

Як інформує “biz.today.ua”, юрист-волонтер гарячої лінії АПУ з питань, пов’язаних із військовою агресією, її наслідками та військовим становищем Владислав Зайцев повідомив, що всі українці призовного віку можуть отримати повістку. Їх також можуть мобілізувати – це не суперечить закону, навіть якщо чоловіка знято або виключено з військового обліку.

“Справа в тому, що при врученні повістки уповноважені особи не встановлюють наявність або відсутність факту відстрочки від призову, цим займається ТЦК”, – зазначив правозахисник.

Чому у ЗСУ закликають знятих та виключених з військового обліку чоловіків

За словами юриста, у 23-й статті закону України про мобілізацію є перелік осіб, які мають право на відстрочку від служби у ЗСУ. Проте чоловіки, яких з певних причин зняли з військового обліку, не підпадають під зазначені там категорії. Зайцев підкреслив, що цей нюанс слід “мати на увазі”.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Отже, такі особи можуть бути призвані на військову службу за умови проходження медичної комісії”, – поділився експерт.

Виключені з військового обліку також підпадають під категорію відстрочки, але слід звернути увагу на причину.

До ЗСУ призивають знятих та виключених с військового обліку чоловіків: юрист назвав причину

Правозахисник уточнив: якщо військовозобов’язаного звільнили зі служби через проблеми зі здоров’ям – на підставі висновку ВВК про непридатність до військової служби з винятком військового обліку, його не можуть мобілізувати.

Особи, яких виключили з військового обліку через непридатність до військової служби, викликаються до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки та знову проходять ВВК. Якщо медики визнають чоловіка придатним чи обмежено придатним до служби, його можуть призвати до ЗСУ.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Мобілізація в Україні”: до ЗСУ призивають знятих та виключених з військового обліку чоловіків, юрист пояснив причину