Українців попереджають про загрозу поширення серйозного захворювання. Курятина з сальмонелою потрапила в нашу країну із Польщі.
Як інформує “biz.toray.ua”, про це стало відомо з інформації, оприлюдненої Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів.
Бактерії Salmonella enterica ser. Enteritidis виявлені в курячих четвертинах, які були імпортовані з Польщі. Повідомлення про це прийшло через систему швидкого оповіщення для харчових продуктів та кормів (Rapid Alert System for Food and Feed – RASFF). У повідомленні, зокрема, йдеться, що бактерія Salmonella enterica ser. Enteritidis виявлена в двох зразках із п’яти, які були відібрані для проби.
Виробник цієї курятини знаходиться в Польщі.
“Виробник: Cedrob S.A., Poland; відправник: AMP Logistyka Sp. z o.o., Poland”, – йдеться у повідомленні.
В Україну курятину імпортувало ТзОВ “ВІЗІЯ ТРЕЙД”, що знаходиться в Черкасах.
Дерпродсподивслужба попередила реалізаторів, що продукція з цієї партії підлягає вилученню, продавати її не можна. Крім того, в разі виявлення такої продукції вони мають сповістити про це відповідні органи.
В Україну завезли небезпечну курятину з сальмонелою
У ході перевірки з’ясувалося, що польська компанія, зазначена як виробник цієї курятини, насправді була лише посередником. А справжній виробник знаходиться в Єгипті. Саме звідти курятина, подолавши складний маршрут, приїхала в Україну. Втім, шукати в цьому якоїсь зумисної спроби заподіяти шкоду українцям не варто. Партії цієї курятини єгипетський виробник також експортував у Латвію, Анголу, Екваторіальну Гвінею, Ліберію та на Коморські острови. І всі, до кого прибула ця продукція, отримали оповіщення щодо виявленої небезпеки.
Чим небезпечна Salmonella enterica
Ця бактерія є збудником небезпечного захворювання – сальмонельозу. Хворіти на нього можуть як люди, так і тварини. У людей симптомами сальмонельозу є підвищена температура тіла, гострий біль у животі, нудота і діарея.
В більшості випадків захворювання протікає в легкій та середній формі. Але трапляються випадки, коли потрапляння сальмонели в організм призводить до стійкого розладу органів травлення і може бути небезпечним для життя.