facebook

Падіння і злети готівкового долара: експерт спрогнозував зростання валюти

Курс долара значно знизився, але так буде не завжди, впевнений аналітик


Подальше укріплення гривні вкрай малоймовірне, зазначає начальник Аналітичного відділу Sense Bank Олексій Блінов. У травні курс долара на готівковому ринку, ймовірно, буде підвищуватися.

Олексій Блінов у коментарі “Forbes Україна” зазначає, що це пов’язано з очікуваннями бізнесу щодо повернення довоєнних податків у липні. Крім того, фіксований курс продажу валюти у межах інтервенцій НБУ (36,93 грн) є потужною лінією опори для готівкової гривні.

“У зв’язку з планованим відновленням довоєнної системи оподаткування пального з 1 липня вже через місяць очікується ажіотажний імпорт пального в Україну “за старими цінами”. Це частково перенесеться і на додатковий попит у готівковому сегменті. Тому у травні готівкова іноземна валюта, швидше за все, буде дорожчою, ніж наразі”,
– вважає експерт.
У результаті зміцнення готівкової гривні попит на валютні “тримісячні” депозити в березні знизився в 10 разів — з $200-300 млн у жовтні-лютому до $20-$30 млн. Оскільки зараз курси валют в обмінниках практично зрівнялися з вартістю безготівкового долара у банках.

Основним чинником зниження курсу долара Блінов назвав продаж іноземної валюти аграріями під час підготовки до посівної кампанії.

 

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Цікавим наслідком укріплення готівкової гривні є падіння інтересу клієнтів до купівлі іноземної валюти під депозит. Якщо раніше курс такого придбання був кращим за “вуличний” курс на 10%, то зараз вони практично зрівнялися.
– зазначає Блінов.
Зацікавленість клієнтів банків у купівлі іноземної валюти під депозит стрімко скоротилася. Наприклад, у жовтні 2022-го – лютому 2023 року щомісячний приріст строкових депозитів у іноземній валюті стабільно становив $200-300 млн, у березні 2023-го він скоротився вдесятеро.

Через заплановане відновленням довоєнної системи оподаткування пального з 1 липня вже через місяць можна очікувати ажіотажний імпорт пального в Україну “за старими цінами”.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Падіння і злети готівкового долара: експерт спрогнозував зростання валюти