facebook

“Пенсія відчутно зросте для кількох категорій українців, чекати залишилося недовго”: коли відбудеться новий перерахунок пенсій?

Незважаючи на війну та економічні труднощі, в березні 2023 року в Україні провели індексацію пенсій. Коефіцієнт індексації склав 19,7%, середній розмір підвищення – 579,10 грн.

Як інформує “zn.ua”, для деяких категорій пенсіонерів підвищення виплат відбулося пізніше – з 1 квітня. Окремими категоріям проіндексують виплати влітку. Тож у травні підвищення пенсій не заплановане.

Як повідомили в ПФУ, хоч перерахунок працюючим пенсіонерам пенсій було зроблено з 1 квітня, проіндексовані виплати вони зможуть отримати лише у червні, разом із доплатою за квітень та травень.

Це пов’язане зі зміною правил звітності страхувальників про сплату єдиного внеску обов’язкове пенсійне страхування з щомісячної на щоквартальну. Інформація за перший квартал 2023 року надійде до органів ПФУ вже у другій половині травня. Тому й підвищені пенсії українці зможуть отримати лише у червні.

квітні стосувався пенсіонерів, які продовжили працювати після виходу на пенсію, тобто мають ще одне джерело доходу окрім пенсії та продовжують напрацьовувати страховий стаж. Для них перерахунок проводиться після набуття 24 місяців страхового стажу після призначення (перерахунку) пенсій.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Також, з 1 липня буде проведено перерахунок пенсій для державних службовців, науковців, працівників органів місцевого самоврядування. Пенсійні виплати мають збільшитися на 19,7%. Але сума підвищення у грошовому еквіваленті для кожного українця буде різною.

Підвищення пенсії залежить від рівня початкової суми: чим вища пенсія, то більшим буде підвищення. Тому державні службовці та вчені отримають різну кінцеву суму після індексації.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Пенсія відчутно зросте для кількох категорій українців, чекати залишилося недовго”: коли відбудеться новий перерахунок пенсій?