facebook

“Мобілізація в Україні”: експерт пояснив, чи повертатимуть силоміць українців з-за кордону

В Україні з початку 2023 року діють нові правила військового обліку, одне з них стосується українців за кордоном.

Як інформує “УНІАН”, як пояснив військовий адвокат Ярослав Жукровський, військовозобов’язані, які виїхали за кордон більше як на три місяці, мають стати на військовий облік у закордонних дипустановах України.

Правник пояснив, що дипустанови за кордоном мають інформувати військовозобов’язаних українців про мобілізацію та сприяти їхньому поверненню на Батьківщину.

Найбільше дискусій тут викликає слово “сприяти”. Чутки, що українців за кордоном “пакуватимуть” в автобус і примусово везтимуть до України, не відповідають дійсності, каже Жукровський. Зазначимо, що в українському законодавстві не пояснюється, що означає “сприяти поверненню”.

Адвокат наголошує, що йдеться про військовий облік у дипустановах, тож не варто плутати цю процедуру з проходженням військово-лікарських комісій або мобілізацією.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Про військовий облік українців дипустанова повідомляє ТЦК упродовж семи днів після взяття або зняття з нього. Військовий адвокат додав, що стати на військовий облік у країні перебування повинні всі військовозобов’язані громадяни України.

Нові правила військового обліку в Україні

Кабмін ухвалив новий порядок організації та ведення військового обліку в Україні, ним передбачено низку нововведень. Про це йдеться у постанові від 2022 року під № 1487.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Мобілізація в Україні”: експерт пояснив, чи повертатимуть силоміць українців з-за кордону