facebook

Воєнкоми штрафують за неявку, а чоловіки навіть не отримували повістку: адвокат пояснив, як діяти

Українці дізнаються про штрафи за неявку до військкомату, навіть якщо в очі не бачили повістки

В Україні триває війна та загальна мобілізація. Незважаючи на війну свавілля працівників ТЦК продовжує набирати нових обертів. Українцям массово почали приходити штрафи за неявку до військкомату, навіть при тому що жодної повістки вони не отримували.

Співробітники ТЦК почали використовувати нові прийоми, розповів адвокат Роман Симутін.

Вони схиляють військовозобов’язаних до кримінальної відповідальності за ухилення від призову.

“За останній тиждень до мене звернулося понад десяток осіб, яким винесено постанову за ст. 210-1 КУпАП “Порушення законодавства про мобілізаційну підготовку” та накладено штраф у розмірі 1700 грн. І це при тому, що більшість із них жодного разу не отримували повістки, хоча це є обов’язковою умовою, адже постанова може виноситися лише якщо ви поставили свій підпис про отримання повістки”, – каже адвокат.

Адвокат розповів що до нього звернувся хлопець, який навчається. Цей хлопець щорічно, як і потрібно повідомляє органи ТЦК про свої облікові дані. При цьому є підтвердження що військкомат ці дані отримав. Втім через додаток “Дія” хлопець дізнався про те що на нього наклали штраф через неявку до військкомату. Але насправді жодної повістки хлопцю не надходило.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Роман Симутін пояснює, що якщо хлопець сплатить штраф, то відповідно він визнає свої вину. Але військкомат може не обмежитись одним штрафом. Якщо протягом року накладуть ще один штраф то доведеться вже сплатити 5100. Але головна проблема у цій ситуації не лише у штрафі та його розмірі.

Після другого штрафу ТЦК направляє документи до поліції, в яких вказує те, що ви двічі залучалися до адмінвідповідальності та набули статусу “злісний ухилянт”. Після цього вже ніхто не буде розбиратися у тому, чи бачили ви повістку та чи взагалі розписувались за її отримання.

“Як дізнатися, що винесли постанову та наклали штраф? ТЦК має відправити вам копію постанови, але вони цього не роблять, хоча ретельно завозять пачки постанов до виконавчої служби. Залишається стежити за Реєстром виконавчих проваджень та в “Дії”, у кого вона є, тому що виконавці теж не завжди надсилають копії, але краще оскаржити постанову ТЦК у суді і скасувати, хоча суди їх довго розглядатимуть, сьогодні в реєстрі ви не знайдете жодного рішення про відміну таких постанов, суд сьогодні не наважується скасовувати повістки ТЦК і затягує ці справи. А в цей час подібна схема залякування набирає обертів, і кримінальних проваджень буде дедалі більше», – каже адвокат Роман Симутін.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Воєнкоми штрафують за неявку, а чоловіки навіть не отримували повістку: адвокат пояснив, як діяти