facebook

Допомога для вагітних та у декреті: хто і як може отримати

В Україні може розраховувати на виплати кожна майбутня мати


Юристи пояснили, як виплачуються “декретні”
У повсякденному мовленні термін “декрет” зазвичай відноситься як до відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, так і до відпустки по догляду за дитиною до трьох років. Однак, коли говорять про “декретні” виплати, маються на увазі виплати у зв’язку з вагітністю та пологами, оскільки ці виплати гарантовані кожній жінці, пише “Юридичний радник для ВПО”.

Водночас юристи зазначають, що оплата відпустки для догляду за дитиною до трьох років може здійснюватися за винятковим бажанням роботодавця та за його рахунок, оскільки це не є обов’язковою виплатою. Так, українські юристи роз’яснили всі нюанси щодо виплати “декретних”.

Як зазначено у повідомленні, “декретні” виплати тісно пов’язані з матір’ю як основним суб’єктом. Тому тільки вона має право на такі виплати та відпустку, оскільки вони надаються як компенсація за тимчасову непрацездатність, спричинену фізіологічними обставинами, такими як вагітність та пологи.

“Водночас, право на відпустку з догляду за дитиною до трьох років та оплату відпускних (за рішенням роботодавця) належить широкому колу осіб: матері, батькові, бабусі, дідусеві, іншим родичам, які фактично піклуються про дитину, а також особі, яка усиновила або взяла дитину під опіку, одному з прийомних батьків або батьків-вихователів”, – йдеться у повідомленні.

Що стосується виплат у зв’язку з вагітністю та пологами, цей вид допомоги надається кожній жінці, яка чекає на дитину, після отримання необхідних документів з медичного закладу, де вона перебуває на обліку. Це право поширюється незалежно від громадянства та зайнятості такої жінки.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Існує виняток: фінансова допомога також передбачена для жінок, які усиновили або взяли під опіку немовля у віці до двох місяців після його народження”, – розповіли фахівці.

За їхніми словами, будь-яка вагітна жінка може розраховувати на “декретні” виплати, але розмір цих виплат залежить від її зайнятості чи статусу безробітної.

Для працюючих жінок сума буде більшою. Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами починається одночасно на всіх місцях роботи, а “декретні” виплати проводяться за кожним місцем роботи, як основним, так і сумісницьким.

Також юристи нагадали, що відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами є правом, а не обов’язком для жінки. Якщо жінка бажає продовжувати працювати, вона самостійно приймає рішення про дату початку відпустки, яка може відрізнятись від дати видачі листка непрацездатності.

У такому разі виплата допомоги здійснюється за кожний фактичний день перебування жінки у відпустці, а не протягом тривалості лікарняного листа.

 

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Допомога для вагітних та у декреті: хто і як може отримати