facebook

Нові паспорти в Україні: як виглядатиме документ після всіх змін

Як виглядатимуть нові паспорти


Як повідомили українцям, що паспорти-книжки в Україні діють паралельно з ID-паспортами. При отриманні нового документа вам буде видано пластик, але можна паралельно отримати і паперовий варіант. Щоправда, для цього потрібно буде повозитись, і сам бланк паспорта скоро виглядатиме дещо інакше, повідомляє ТСН.

Отже, в Україні можна отримати і паспорти-книжки, однак у них є одна вада. У такому документі інформацію про громадянина, його місце реєстрації та місце видачі документа вказують як державною, так і російською мовами.

За потреби заміни або отримання нового паспорта вам видадуть біометричний, тобто ID-картку.

Якщо ви хочете мати ще паперовий варіант зразка 1994 року, потрібно буде звернутися до суду з позовом у порядку адміністративного судочинства про зобов’язання Державної міграційної служби оформити та видати паспорт громадянина України зразка 1994 року та отримати рішення суду.

Так ось, на початку травня 2023 року про необхідність внесення змін до паспорта старого зразка заявив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремень. Він розповів, що рекомендуватиме Верховній раді внести зміни до положення про паспорт громадянина України, щоб він містив лише державну мову. За словами омбудсмена, важливу ініціативу вже підтримали у профільному комітеті Парламенту.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Я оприлюднив річний публічний звіт, як це передбачено законом. Згадав, що є проблема із зразками паспортів”, – розповів Кремень.

За його словами, у звіті міститься рекомендація Кабміну забезпечити внесення змін до Тимчасового порядку оформлення та видачі паспорта громадянина України, затвердженого наказом Міністерства внутрішніх справ України від 06.06.2019 № 456 (зареєстрований у Міністерстві юстиції України 14.06.2019 за № 620/3 вимога внесення відомостей російською мовою на другій сторінці паспорта громадянина України зразка 1994 року (у формі книжечки) як таку, що не відповідає положенням Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

Тарас Кремень зазначив, що зараз не йдеться про те, що біометричні та паспорти у формі книжечки, які є на руках у населення, будуть визнані недійсними. За його словами, у країні є випадки, коли українці за релігійними переконаннями та за рішенням суду отримують паспорти-книжки.

Йдеться лише про те, що із бланку повністю приберуть російську мову та інформація про громадянина України не дублюватиметься мовою ворога.

Це нововведення мало бути ще у 2019 році, коли набрав чинності закон про мову. Але через певні причини інновацію не запровадили.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Нові паспорти в Україні: як виглядатиме документ після всіх змін