facebook

Мобілізація у липні та серпні: українці аж присіли – кого заберуть

Стало відомо, кому можуть влітку вручити повістку


До 18 серпня 2023 року в країні, як мінімум, триватиме загальна мобілізація. Стало відомо, кому в найближчі два місяці можуть вручати повістки, пише Апостроф.

Під мобілізацію підпадають громадяни чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Але, наприклад, студентів не мають права мобілізувати, якщо вони навчаються на денній формі.

Проте влітку вони можуть підпасти під загальну мобілізацію. Все через те, що право на відстрочення вони мають лише на час навчання, а не на період канікул.

Поки військовозобов’язана людина має документ, що підтверджує, що він студент, аспірант або докторант денної та дуальної форми навчання, його не призвуть до лав ЗСУ в рамках загальної мобілізації.

Але в проміжний період студентів все ж таки можуть забрати до лав ЗСУ:

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Якщо чоловік-абітурієнт вирішив вступати після закінчення коледжу до університету;
Якщо закінчив бакалаврат у ВНЗ та подав документи до магістратури;
Після закінчення ВНЗ вступає до аспірантури або докторантури.
Тобто такі військовозобов’язані з липня до початку вересня не мають права на відстрочку. Ще однією підставою для вручення повісток є відрахування студента.

Порядок призову на військову службу в Україні регулюється законами Про військовий обов’язок та військову службу та Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Там, зокрема, прописано, що якщо громадяни України призовного віку не здобувають освіту, їх можуть забрати до армії.

До речі, якщо чоловік вступив до іноземного вишу, він повинен мати на руках підтверджувальні документи й на кордоні їх пред’явити. Але були випадки минулого року, коли чоловіків, які вчаться за кордоном, не випускали з України. З того часу внесли зміну до законодавства, що їм не можна залишати країну.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Мобілізація у липні та серпні: українці аж присіли – кого заберуть