facebook

“Мобілізація в Україні посилюється”: повістки почали видавати в новий спосіб, чоловіки більше не зможуть сховатися

Україні загальна мобілізація та воєнний стан тривають з 24 лютого 2022 року. Всі чоловіки від 18 до 60 років вважаються військовозобов’язаними і можуть бути мобілізованими. Працівники територіальних центрів комплектування почали вручати повістки під контролем.

Як інформує “НВ”, воєнний стан та загальна мобілізація продовжені до 18 серпня 2023 року. Це означає, що кожен чоловік від 18 до 60 років може бути мобілізований для захисту України, якщо військово-лікарська комісія визнає його придатним або обмежено придатним для військової служби. Повістки для мобілізації вручають адресно а також в усіх публічних місцях.

В Чернігові представники територіального центра комплектування виходять на вулиці для вручення повісток із камерами, які записують весь їх робочий день. Після завершення робочого дня військові Чернігівського ТЦК здають записи на перевірку. Камера має на меті запобігти конфліктним ситуаціям.

Повістки ― що перевіряє ТЦК першочергово

Тепер працівники ТЦК зранку проходять інструктаж, отримують бодікам та відправляються на патрулювання містом для вручення повісток усім чоловікам від 18 до 60 років.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Першочергово вони перевіряють, чи стоїть особа на військовому обліку, потім, чи є в чоловіка відстрочка або бронювання.

“Чи стали вони на військовий облік, якщо не стали, то чому. Якщо в людини є лист бронювання або відстрочки, а також з’ясовуємо нюанси й виписуємо облікову повістку”, — пояснив представник Чернігівського ТЦК.

Всі стверджують, що повістка про уточнення даних — не призов до армії, а лиш запрошення до ТЦК, щоб стати на облік або уточнити дані для проходження ВЛК.

«Вручення бойової повістки — це коли людина пройшла медичну комісію, ми її вивчили за морально- психологічними якостями, запропонували ту чи іншу військову частину, знаємо, куди ми відберемо. Коли людина не з’являється по бойовій повістці, наступає кримінальна відповідальність. Усі громадяни, які досі не з’явилися в ТЦК, підлягають адміністративній відповідальності», — заявив начальник Чернігівського ТЦК Олег Гончарук.

Вручення повісток з камерою ― що це значить

Люди часто не розуміють, чому саме до них підходять військовослужбовці, та називають вручення облікових повісток порушенням. Під час воєнного стану та загальної мобілізації уповноважені особи мають право перевіряти документи та вручати повістки, а тепер із запису бодікам можна буде відслідкувати, чи всі дії в межах повноважень військових та відповідають законам і Конституції, а також, чи є порушення з боку чоловіків.

«Ми намагаємося бути ввічливими, роз’яснюємо їх ситуацію, зараз діє військовий стан, є права і обов’язки чоловіків під час військового стану ― це з’явитися в 10-денний термін в ТЦК та стати на військовий облік», ― пояснюють працівники ТЦК.

«По завершенні бодікамери здаються, записи переглядаються, опитування, доповідь про виконану роботу, наявність конфліктних ситуацій», ― пояснює начальник ТЦК

Відеозаписи з бодікам зберігаються в ТЦК тривалий час та можуть бути доказом у разі судового позову.

«Порушення є з різних боків. Як з боку громадян України, які ображають, погрожують і так далі, так і з боку працівників ТЦК. Це буде відеодоказом законності дії працівника ТЦК, по-перше, а якщо він порушує права громадян України, це буде доказом у тому числі в суді, прокуратурі», — пояснює правозахисник Едуард Багіров.

Відповідальність за ухилення від повістки

Вид та міра відповідальності за неприбуття за повісткою залежить від мети виклику до ТЦК. Тобто, відповідальність змінюється в залежності від того, від якої поповістки ухиляються особа: звірка облікових даних, направлення на проходження медичної комісії або ж призов на військову службу під час мобілізації.

Неявка за повісткою про уточнення даних або за повісткою про проходження ВЛК означає адміністративну відповідальність. Неявка за повісткою про мобілізацію означає кримінальну відповідальність. У разі, якщо особа не стоїть на військовому обліку, після першого попередження голови ТЦК настає кримінальна відповідальність.

Відповідно до статті 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення адміністративна відповідальність може бути у вигляді накладені штрафу від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Повторне порушення або порушення в особливий стан тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб ― від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За статтею 335 Кримінального кодексу України винну особу може бути притягнуто до кримінальної відповідальності ― обмеження волі строком до 3 років.

Стаття 336 Кримінального кодексу України ухилення від призову карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

Стаття 337 ККУ передбачає штраф від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до одного року у разі ухилення, військовозобов’язаного, резервіста від військового обліку після попередження, зробленого відповідним керівником ТЦК, керівниками відповідних органів Служби безпеки України, відповідних підрозділів Служби зовнішньої розвідки України.

За частиною 3 статті 38 Закону України про військовий обов’язок Органи Національної поліції України у встановленому законом порядку зобов’язані за зверненнями ТЦК, ЦУ або регіональних органів СБУ доставити до них осіб, які вчинили адміністративні правопорушення, передбачені статтями 210, 210−1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Крім того, роботодавці, керівники установ, підприємств та організацій, а також посадові особи у разі невиконання ними обов’язків, встановлених у розпорядженні керівника ТЦК та СП, можуть нести адміністративну відповідальність за статтею 210−1 КУпАП, що передбачає санкцію у вигляду штрафу в розмірі від 1700 до 3400 гривень та від 3400 до 5100 гривень штрафу для посадових осіб. Тобто, вони можуть нести відповідальність за невиконання вимог щодо оповіщення, а не тільки самого вручення повістки.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Мобілізація в Україні посилюється”: повістки почали видавати в новий спосіб, чоловіки більше не зможуть сховатися