facebook

Українці про таке і не знали: розмір пенсії можна обирати самому – як це зробити

Українські пенсіонери можуть підвищити розмір пенсійних виплат


Багато українців, які перебувають на заслуженому відпочинку, мають можливість збільшити пенсійні виплати, що отримуються щомісяця. Для цього не потрібні додаткові роки страхового стажу. Як це зробити, повідомляє Пенсійний фонд України.

Відповідно до чинного закону «Про загальноосвітнє державне пенсійне страхування» людина має право на різні види пенсійних виплат і може обирати їх самостійно.

Тобто, якщо розмір пенсійних виплат у зв’язку із втратою годувальника буде вищим, ніж розмір пенсії, що нараховується відповідно до віку, то пенсіонер має право змінити вид пенсійних виплат.

Так, які види пенсій існують:

пенсія віком. Це найпоширеніший вид пенсійних виплат, адже її одержують усі українці, які досягли пенсійного віку. Мінімальний стаж для виходячи на заслужений відпочинок для чоловіків жінок становить 30 років. Розмір виплат залежить від стажу та заробітної плати, та в середньому становить 5 238 грн;

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

пенсія з інвалідності. Вона залежить від групи інвалідності та призначається у таких розмірах.

Особи з інвалідністю І групи – 100% пенсії відповідно до віку

особи з інвалідністю ІІ групи – 90% пенсії за віком

особи з інвалідністю ІІІ групи – 50% пенсії за віком.

Пенсія із втрати годувальника. Даний вид пенсійних виплат призначається у таких розмірах: на одного непрацездатного члена сім’ї — 50% пенсії відповідно до віку померлого годувальника, на двох та більше непрацездатних членів сім’ї — 100% пенсії за віком померлого.

Заяву про переведення з одного виду пенсій на іншу подають до органу ПФУ за місцем проживання або реєстрації пенсіонера.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Українці про таке і не знали: розмір пенсії можна обирати самому – як це зробити