facebook

“Цим українцям вручать повістки масово вже з 1 серпня”: вражаюче скасування відстрочок для чоловіків почалося

В Україні через повномасштабне вторгнення РФ триває загальна мобілізація. Підлягають мобілізації всі військовозобов’язані, незалежно від наявності чи відсутності бойового досвіду. Обмежена придатність не перешкоджає мобілізації та не означає, що такі особи непридатні до військової служби у ЗСУ.

Як інформує “Апостроф”, про мобілізацію обмежено придатних розповів представник ТЦК та СП Полтавської області Роман Істомін.

“Обмежено придатні – це військовозобов’язані, які за своїм станом здоров’я не можуть проходити військову службу в певних військових частинах. Тобто це підвищене фізичне навантаження, десантно-штурмові війська. Є і підрозділи забезпечення, частини забезпечення, ТЦК… Він може проходити службу на тих посадах, які не вимагають від нього якогось дуже доброго здоров’я, на яких не потрібно серйозних навантажень”, – зазначив він.

Істомін зазначив, що обмежено придатні чоловіки прибувають із укладанням військово-лікарської комісії у ТЦУ, де їм додатково проводять професійно-психологічне обстеження.

Вже на підставі всіх даних або виписується бойовий порядок денний та громадян направляють до навчального центру, або, якщо немає потреби у його військово-обліковій спеціальності, видають повідомлення прибути в іншу дату.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Як інформує “zn,ua”, в Україні введена загальна мобілізація та воєнний стан. Призову на військову службу підлягають військовозобов’язані чоловіки від 18 до 60 років. Але існують деякі виключення. Адвокати Ірина та Владислав Леонови на порталі b2bconsult розповіли, чи можуть мобілізувати чоловіка, який має матір з інвалідністю I групи.
Експерти наголосили, що відповідно до статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які мають одного із своїх батьків із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати.

«Обов’язок утримувати непрацездатну особу або особу з інвалідністю з числа найближчих родичів покладається на дітей, на другого з подружжя особи з інвалідністю та на її батьків», – зазначили вони.

Так, згідно з частиною першою статті 202 Сімейного кодексу України повнолітні дочка, син зобов’язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги.

Згідно зі статтею 75 Сімейного кодексу України право на утримання має той із подружжя, який є непрацездатним та потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий із подружжя може надавати матеріальну допомогу.

Відповідно до частини першої статті 198 Сімейного кодексу України батьки зобов’язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дочку, сина, які потребують матеріальної допомоги.

Експерти підкреслили, що якщо чоловік мав право на відстрочку, то його матері-інваліда не повинно бути інших працездатних осіб, які зобов’язані її утримувати, а саме – другого сина/дочки, чоловіка та батьків. Непрацездатною особою є пенсіонери та особи з інвалідністю будь-якої групи.

Якщо військовозобов’язаний є єдиною працездатною особою, яка за законом зобов’язана утримувати матір, то він буде мати право на відстрочку.

Нагадаємо, що Верховна Рада України скоротила перелік осіб, які зможуть отримати відстрочку від призову на військову службу. Згідно з прийнятим законом №9342, чоловіків, які мають родичів з інвалідністю, тепер зможуть мобілізувати до ЗСУ.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Цим українцям вручать повістки масово вже з 1 серпня”: вражаюче скасування відстрочок для чоловіків почалося