facebook

“Долар провалився прямо за червону межу, курс валют приголомшив українців цілковито”

Експерти ретельно стежать за ситуацією на ринку обміну валют і надають свої коментарі та прогнози, щодо поточної ситуації в обмінниках.

Як інформує “biz.today.ua”, на початку серпня долар, попри очікування, почав стрімко дешевшати. Середній курс впав з 37,10 до 35,80 грн. Українцям повідомили, що краще зробити із заощадженнями.

Середній курс євро по відношенню до гривні знизився на 1,5 грн у продажу та купівлі – до 40,40 та 39,60 грн відповідно. Такий низький курс валют спостерігається тільки у банках, а у пунктах обміну валюти він значно вищий. Долар продають по 37,30 грн, а купують по 36,90 грн.

Стрімке зниження курсу перевершило прогнози експертів, які очікували на зміцнення гривні не більше ніж на 50 копійок.

Член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин вважає, що зміни спровоковані діями НБУ, який продав багато валюти на міжбанківському ринку.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко вважають, що банки зараз притримують валюту, очікуючи на новий стрибок курсу.

“На штучній паніці населення, викликаної, зокрема, такими факторами як зниження Нацбанком облікової ставки, припинення зернової угоди та руйнування росіянами української портової інфраструктури, банкіри, схоже, встигли непогано заробити. Але придбати валюту, яка так подешевшала, можна зараз не скрізь, а за низьким курсом навряд чи”, – зазначив фахівець.

Аналітики дійшли висновку, що падіння курсу незабаром припиниться, але цього тижня долар буде стабільним.

Офіційний курс НБУ не змінився – 36,56 гривні за долар.

Що українцям робити із заощадженнями

Експерти вважають, що зараз вдалий час інвестувати кошти у валюту, доки вона дешева. Є сенс купувати їх, але не продавати без гострої необхідності. Фінансовий аналітик Андрій Шевчишин пояснив, що прибуток очікується не раніше кінця зими наступного року.

Олександр Охріменко вважає, що слід звернути увагу і на європейську валюту:

“Купуємо в пропорції 50 на 50, але не за найвищим курсом. Якщо є можливість придбати значну суму, від 500 доларів або євро, моніторимо ринок у пошуках, де дешевше”.

Аналітик запропонував як альтернативу валюті для збереження заощаджень інвестиції в золото, яке також дешевшає. Але це доступно не всім, бо навіть найменший злив золота вагою 10 г продається в банках приблизно по 28 тис. грн.

Олег Пендзин підкреслив, що короткострокові гривневі депозити стали прибутковішими за готівкові доларові.

“Навіть подорожчання долара не зробило його вигіднішим, ніж вже відкриті гривневі депозити на три місяці під 18-20% річних. А тепер долар ще й подешевшав. Гривневі депозити, як і раніше, дадуть до зими більший дохід, ніж доларова готівка “під матрацом”,- зазначає економіст.

За словами Пендзина, тримісячні гривневі депозити можна відкривати до кінця серпня.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Долар провалився прямо за червону межу, курс валют приголомшив українців цілковито”