facebook

“Ці українці втратять відстрочку через конкретний вчинок, експерти сказали, яких чоловіків заберуть до армії, попри бронювання

В Україні під час мобілізації студенти мають право на відстрочку на період навчання. Однак існують випадки, коли його можна втратити.

Як інформує “Апостроф”, про це розповіла юристка Марія Левченко у Telegram-каналі.

Втрата права студента на відстрочку

За словами експертки, студент може втратити право на відстрочку від мобілізації у разі, якщо самостійно напише заяву про те, що хоче стати добровольцем. Йдеться про заяву в Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП), або, якщо сам звернеться до військової частини і йому підпишуть рапорт.

Водночас одразу без додаткової заяви студента військкомат або військова частина має направити у вищий навчальний заклад повідомлення про те, що він зарахований на військову службу і відповідно йому надається академічна відпустка.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Існує механізм, коли студент сам повідомляє освітній заклад про те, що пішов в рамках мобілізації служити.

Відповідно до українського законодавства, здобувачів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за денною чи дуальною формами освіти, не можуть призивати на військову службу під час мобілізації.

Проте правило не поширюється студентів-заочників. Повнолітні студенти іноземних вузів, які приїдуть в країну, не зможуть перетнути державний кордон, якщо є військовозобов’язаними.

При цьому право на відстрочку можна втратити після закінчення бакалаврату, доки людину офіційно не зарахують на навчання на магістратуру (якщо подала відповідні документи). Подібне правило діє і під час вступу на аспірантуру.

Студенти втрачають право на відстрочку від мобілізації також у разі відрахування з освітнього закладу.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Ці українці втратять відстрочку через конкретний вчинок, експерти сказали, яких чоловіків заберуть до армії, попри бронювання