facebook

Нове дослідження: безсоння пов’язане з порушенням структури мозку

Дослідники з 2-гої Народної лікарні провінції Гуандун в Китаї виявили, що в людей, які страждають безсонням, порушується розподіл білої речовини в головному мозку.

За їх словами, незважаючи на те, що безсоння на сьогоднішній день є дуже поширеним розладом, точні його причини все ще невідомі.

Вчені стверджують, що зазвичай безсонням страждають люди, які більше втомлюються протягом дня, перебувають у поганому настрої і з когнітивними порушеннями. Воно також може призвести до депресії та тривожних розладів.

Нейробіологи вирішили дослідити взаємозв’язок між розподілом білої речовини у людей, які страждають цим розладом, та важкістю безсоння.

Біла речовина — це пучки аксонів, які, в свою чергу, є довгими відростками нервових клітин, що з’єднують одну частину мозку з іншою. Тому, якщо біла речовина пошкоджена, окремі ділянки мозку втрачають зв’язок між собою.

В дослідженні взяли участь 23 пацієнти з безсонням, обумовленим психофізіологічними особливостями особи, та 30 здорових людей.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Всі учасники заповнили анкети, в яких вказали тяжкість безсоння, ступінь тривоги і депресивного стану. Кожен з них пройшов МРТ головного мозку з дифузійною тензорною візуалізацією, що дозволяє простежити за рухом води вздовж білої речовини.

Результати показали, що, в порівнянні з контрольною групою, у пацієнтів з безсонням значно знижена цілісність білої речовини в правій півкулі мозку і таламусі, який відповідає за сон та жвавість людини. Ці відхилення пов’язані з тривалістю безсоння та ступенем депресії.

“Участь таламуса в патології безсоння є особливо важлива, оскільки містить важливі компоненти біологічного годинника організму”, – пояснила дослідник Шумей Лі.

Дослідження також показало, що основною причиною порушення цілісності білої речовини у пацієнтів може стати втрата мієліну, захисного покриття навколо нервових волокон.

Вчені заявляють, що дослідження цього питання повинно тривати, адже вони все ще не дали відповіді на всі запитання стосовно виникнення безсоння.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Нове дослідження: безсоння пов’язане з порушенням структури мозку