facebook

Українці можуть отримати різні надбавки до пенсії не лише за віком: що відомо

У ПФУ пояснили, як можна збільшити пенсійну виплату

На порталі Пенсійного Фонду України з’явилася пізнавальна інформація про надбавки до пенсії, які можна отримати — і автоматично, і звертаючись за ними окремо.

Соціальну виплату за віком розраховують відповідно до розміру заробітної плати, яку громадянин отримував офіційно до виходу на “заслужений відпочинок”. Крім того, на виплати впливає вік, кількість страхового стажу та стан здоров’я.

Нинішнього року мінімальна пенсія для працюючих осіб становить 2090 грн, максимальна — 20,93 тис. грн. Надбавку може отримати громадянин, якому понад 80 років і він мешкає самостійно; людина, яка потребує догляду та не має у складі сім’ї працездатних родичів; особа, яка потребує допомоги від соцпрацівників. Ці три категорії можуть отримати надбавку до пенсії у розмірі 800 гривень.

Крім того, збільшити соцвиплату можна і через вік — навіть звертатися до органів ПФУ не потрібно, вони нараховуються автоматично. Якщо людині виповнилося 70 років, розмір пенсії зросте на 300 гривень, із 75 років – 456 гривень, з 80 років – 570 гривень.

І насамкінець — доплата за надстаж, якщо ви раптом відпрацювали більше 30 років (для жінок) та більше 35 років (для чоловіків). За кожен такий рік “переробки” додається 1% до пенсії.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Українці можуть отримати різні надбавки до пенсії не лише за віком: що відомо