facebook

З 1 жовтня в Україні повістки вручатимуть всім підряд, цих чоловіків призвуть примусово

Воєнний стан та загальна мобілізація в України тривають безперервно з 24 лютого 2022 року. Мобілізація підлягають усі військовозобов’язані чоловіки від 18 до 60 років. Особи, які мають відстрочку можуть вступити до війська лише добровільно.

Як інформує “НВ”, загальна мобілізація і воєнний стан в Україні продовжили до 15 листопада 2023 року, всі чоловіки від 18 до 60 років вважаються військовозобов’язаними. Усім чоловікам від 18 до 60 років можуть вручити повістку для уточнення даних в територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки ― для формування мобілізаційного резерву та визначення ступеня їх придатності.

Сили Оборони України продовжують контрнаступ, і він буде тривати також взимку, повідомляє Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ Таврія. Мобілізація проводиться для відновлення втрат в підрозділах та формування нових за необхідності.

Крім того, наприкінці вересня у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт № 10062, який передбачає заміну усіх військово-облікових посвідчень на електронні та переведення обліку онлайн.

Загальна мобілізація ― це процес оперативного поповнення бойових резервів, і в Україні під час воєнного стану всі ресурси направляються на оборону. Діє не тільки призов для чоловіків, наприклад, на військові потреби мобілізувати можуть необхідну техніку.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Загальна мобілізація означає призов будь-кого з чоловіків від 18 до 60 років, які є військовозобов’язаними та здатні виконувати військові обов’язки.

Мобілізація та воєнний стан тривають з 24 лютого 2022 року, але в Україні вони можуть вводитися тільки на 90 днів, тому Верховна Рада приймає закони щодо їх продовження:

з 24 лютого до 25 травня 2022 року; з 25 травня до 23 серпня 2022 року; з 23 серпня до 21 листопада 2022 року; з 21 листопада до 19 лютого 2023 року; з 19 лютого до 20 травня 2023 року; з 20 травня по 18 серпня 2023 року; з 18 серпня по 15 листопада 2023 року.

Загальна мобілізація означає оповіщення громадян України про виконання конституційного обов’язку, і не дає військовозобов’язаним вибору ― призиватися, чи ні. Це означає примусовий вступ до Сил оборони для тих військовозобов’язаних, яких військово-лікарська комісія визначає придатними до служби.

Кого мобілізують з 1 жовтня

В Україні передбачається, що військову службу проходять іноземці або за контрактом добровільно та за призовом. Є такі види військової служби:

строкова військова служба;

військова служба за призовом під час мобілізації, на особливий період;

військова служба за контрактом осіб рядового складу;

військова служба за контрактом осіб сержантського і старшинського складу;

військова служба (навчання) курсантів вищих військових навчальних закладів та закладів вищої освіти, які мають у своєму складі військові інститути, факультети військової підготовки, кафедри військової підготовки, відділення військової підготовки, а також закладів фахової передвищої військової освіти;

військова служба за контрактом осіб офіцерського складу;

військова служба за призовом осіб офіцерського складу;

військова служба за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

Призов на строкову службу під час воєнного стану не проводиться, але особи від 18 до 27 років можуть підписати контракт для служби в Силах оборони.

Як повідомив начальник Кременчуцького ТЦК полковник Роман Сушко, у Кременчузі 90% ― примусово мобілізовані військовозобов’язані, і тільки 10% прийшли добровільно. За його словами, мобілізувати будуть усіх, кого ВЛК визнає придатними або обмежено придатними до військової служби.

«Усі, хто пройшов ВЛК, визнаний придатним та не має право на відстрочку, однозначно будуть призивати. Ті хто обмежено придатні — дивимося, яка у нього стаття, які обмеження, і тоді вже погоджуємо з обласним ТЦК й вони нам визначають, куди їх можна направити. Тому, що були такі військові частини, які брали й обмежено придатних», ― говорить він.

Мобілізації підлягають за станом здоров’я:

придатні у мирний та воєнний час;

обмежено придатні у мирний час, придатні у воєнний час;

непридатні у мирний час та обмежено придатні у воєнний час;

Рішення про придатність приймає військово-лікарська комісія, на які направляють, якщо в особи немає права на відстрочку від мобілізації.

 

Таким чином, мобілізувати з 1 жовтня можуть:

придатних та обмежено придатних військовозобов’язаних від 18 до 60 років, які знаходяться в запасі й не мають досвіду служби;

придатних та обмежено придатних військовозобов’язаних від 18 до 60 років з досвідом військової служби;

придатних та обмежено придатних чоловіків від 18 до 27 років, якщо вони проходять службу в запасі;

виключених та знятих з військового обліку, якщо ВЛК визнає їх придатними й вони не вчиняли тяжкого та особливо тяжкого злочину;

осіб з інвалідністю від 18 до 60 років, якщо ВЛК визнає придатними або обмежено придатними до служби ― за власним бажанням;

військовозобов’язаних жінок, які стоять на військовому обліку;

Чоловіки від 18 до 27 років, які не проходили строкову службу й навчання в ВВНЗ або військову кафедру можуть йти служити тільки добровільно на контракт.

Жінки, які зобов’язані стати на військовий облік з 1 жовтня не обов’язково будуть мобілізовані.

Порядок військового обліку, затверджений Постановою № 1487 передбачає, що уповноважені працівники ТЦК, органів самоврядування, установ та організацій усіх видів можуть здійснювати оповіщення призовників, військовозобов’язаних за розпорядженням начальника ТЦК.

Порядок встановлює, що повістки можна вручати адресно особисто під підпис військовозобов’язаним та призовникам, а також на роботі особисто під підпис. Закон не дозволяє, але й не забороняє вручення повісток на вулиці, в поліції після затримання, в суді чи метро, тому патрулі здійснюють оповіщення таким шляхом також. Військовозобов’язаному вручають заповнену повістку.

Там має бути вказано:

прізвище, ім’я та по батькові військовозобов’язаного;

номер повістки;

дата народження військовозобов’язаного;

адреса військовозобов’язаного;

номер і дата розпорядження;

дата, час та адреса місця, куди треба з’явитися;

уточнення щодо документів чи речей які варто мати з собою;

назва органу, печатка, підпис, прізвище, ім’я та по батькові керівника ТЦК;

дата вручення повістки;

Неналежно оформлена або вручена повістка не створює юридично обов’язку до виконання, але сам факт вручення повістки в суді оскаржити неможливо. Усі, хто отримав повістку, мають з’явитися для уточнення даних за вказаною адресою у вказаний час.

Спочатку особа надає в ТЦК свої останні облікові дані та документи про відстрочку, якщо вона має на неї право. Якщо особа не має права на відстрочку, або якщо ВЛК не проводилося більше, як п’ять років, то отримує повістку на ВЛК.

Особа, яка має право на відстрочку, може проходити ВЛК тільки після того, як ТЦК приймає документи і заяву на відстрочку, або підтвердить її. В іншому випадку, після проходження ВЛК і визнання придатної до служби, така особа втрачає відстрочку і може бути мобілізована.

Після змін до розкладу хвороб через наказ № 490, підстав для визнання непридатними до служби стало набагато менше ― частина хвороб, які означали непридатність, тепер означають обмежену придатність до військової служби. У разі визнання ВЛК придатними до служби, начальник ТЦК проводить мобілізацію.

Відразу після мобілізації всіх чоловіків та жінок направляють у навчальні центри. За словами керівника ТЦК, вони перебувають на таких навчаннях 2−3 місяці. Тільки після цього відповідних за спеціальністю військових відправляють вже на місце служби.

Хто і де може вручати повістки в Україні

Як пояснила Марія Звягінцева, юристка Юридичної сотні, кількість тих, хто вручає повістки, не визначена жодним нормативно-правовим актом. Вручати їх можуть уповноважені особи.

Вручати повістки можуть:

виконавчі органи сільських, селищних, міських рад — у разі отримання розпорядження ТЦК;

керівники (голови) державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій — також за наявності відповідного розпорядження ТЦК;

керівники навчальних закладів у разі розпорядження з ТЦК;

уповноважені представники ТЦК, які отримали наказ керівника про видачу повісток.

В законодавстві щодо вручення повісток допущено неоднозначність. В постанові про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки вказується, що оповіщення направлено на громадян України, тобто, повістку не заборонено вручати не військовозобов’язаним ― наприклад, особам, виключеним з військового обліку.

Повістку на вулиці можуть отримати будь-хто з чоловіків від 18 до 60 років:

чоловіки від 18 до 60 років з правом на відстрочку, підтвердженим ТЦК і без нього;

виключені та зняті з військового обліку чоловіки від 18 до 60 років;

чоловіки від 18 до 60 років з бронюванням на роботі;

чоловіки від 18 до 60 років з інвалідністю та важкими хворобами;

чоловіки від 18 до 60 років, яких було засуджено до тяжкого злочину;

військовослужбовці, які вже проходять дійсну службу в Силах Оборони, якщо в ТЦК проблеми з обліком тих, кого вже мобілізували;

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

З 1 жовтня в Україні повістки вручатимуть всім підряд, цих чоловіків призвуть примусово