facebook

Нові правила в’їзду до Європи: що вигадали в ЄС для українців та американців

Безвізовий режим між Україною та країнами Європейського союзу, який було запроваджено 11 червня 2017 року, зазнає змін. Очікується, що у 2025 році в’їзд до держав ЄС буде платним. Але головне – тепер потрібно буде отримувати додатковий документ, дозвіл на поїздку. Наскільки це нововведення може ускладнити подорожі українців, американців та людей з понад 50 країн до Європи – з’ясовував “Апостроф”.

Посилення заходів безпеки
Ось уже понад шість років громадяни України не мають жодних проблем із в’їздом до країн Євросоюзу (обмеження для чоловіків на період воєнного стану ми зараз не розглядаємо). Є біометричний закордонний паспорт? Є де жити і є необхідна “фінансова подушка”, щоб забезпечити собі безбідне перебування? Ласкаво просимо. 90 днів протягом будь-якого 180-денного періоду Європа у вашому розпорядженні.

 

До речі, і про потенційне житло, і про наявність у мандрівника грошей європейські прикордонники та митники особливо нікого не питали. І ось – нові правила. Питання – навіщо, якщо й так усе було гаразд?

“Правила змінилися через нову систему, яка називається ETIAS – European Travel Information and Authorization System (“Система авторизації в’їзду до Європи”). Ініціатива зі створення ETIAS виникла у квітні 2016 року в рамках підготовки Європейською комісією пропозицій щодо удосконалення управління кордоном та посилення безпеки на зовнішніх кордонах ЄС шляхом впровадження нових інформаційних систем. До речі, подібна система ESTA з 2009 року використовується для визначення благонадійності осіб, які в’їжджають до США”, – розповідає “Апострофу” віце-президент комітету ПАРЄ з питань міграції, біженців та переміщених осіб Олексій Гончаренко.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Одним словом, нічого екстраординарного. У міру зростання ризику для мандрівників у всьому світі та посилення незаконної міграції Євросоюз хоче забезпечити безпечний в’їзд до своїх країн.

“Ми повинні розуміти, хто перетинає наші кордони. Так ми знатимемо, хто їде до Європи ще до того, як вони сюди приїдуть”, – каже колишній голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер, при якому розпочалася розробка “Системи авторизації в’їзду до Європи”.

Гарна компанія
Слід зазначити, що кінцева дата запуску ETIAS неодноразово переносилася. Спочатку система мала запрацювати у травні цього року, але Європейська комісія перенесла запровадження платного в’їзду на листопад. Потім – на січень 2024 року. Потім – на травень. На сьогоднішній день точна дата запуску невідома, але обіцяють, що це станеться у 2025 році.

“За інформацією ЄС, введення системи ETIAS, ймовірно, буде відкладено до 2025 року у зв’язку з непередбаченими технічними питаннями (зокрема, збої у програмному забезпеченні та проблеми з інтеграцією даних), а також проведенням Олімпійських ігор у Парижі у 2024 році”, – йдеться у відповіді українського МЗС на офіційний запит “Апострофа”.

Передбачається, що авторизація “Системи авторизації в’їзду до Європи” зробить поїздку до країн Євросоюзу менш клопіткою та набагато безпечнішою. Заповнення заяви ETIAS має тривати близько 10 хвилин. Ця процедура буде проводитися на веб-сайті організації (отримати дозвіл необхідно не пізніше ніж за 96 годин до запланованого перетину кордону з ЄС). У заяві має бути надана така інформація:

– ім’я, прізвище (прізвище при народженні);

– дата та місце народження, громадянство;

– домашня адреса, адреса електронної пошти та номер телефону;

– освіта та досвід роботи;

– перша країна ЄС, яку ви маєте намір відвідати;

– біографічні відомості та питання, які стосуватимуться: вашого стану здоров’я, поїздок до країн, де йде війна, країн, які відмовили вам у в’їзді, а також судимості.

Якщо у формі заяви вказані правильні дані, ви відповідаєте вимогам авторизації і не становите ризику для ETIAS, то заява буде схвалена протягом декількох хвилин. Принаймні так декларується. Але якщо система авторизації щось запідозрить, то заява оброблятиметься вручну – не більше двох тижнів.

“Не думаю, що з цією системою для українців будуть якісь суттєві проблеми. Звичайно, було б простіше, якби цих нових правил не було і щоб залишилося все, як раніше – коли просто можна взяти квиток і поїхати до країн Євросоюзу. Однак наскільки відомо на даний момент, не потрібно буде подавати заяву щоразу перед поїздкою – це необхідно буде робити раз на три роки, або до закінчення терміну дії паспорта, якщо він закінчується раніше”, – розповідає “Апострофу” колишній віце-прем’єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Клімпуш-Цинцадзе (за якої, власне, Україна отримала безвіз).

Щодо вартості оформлення нового документа, то вона практично умовна – 7 євро. Це один раз у магазин сходити, та й то нічого не купиш.

Ще одна хороша новина – нові правила щодо в’їзду до Євросоюзу діятимуть не лише щодо українців, а й до жителів ще 59 країн світу, які мають безвізовий режим з ЄС. Серед яких, наприклад, США, Ізраїль, Канада, Австралія, Японія, Південна Корея. Не найгірша компанія.

Одним словом, для українців, які хочуть і надалі без проблем їздити Європою, варто відкласти про запас сім євро та отримати ETIAS. А потім щонайменше три роки поводитися так, щоб не стати для ЄС небажаним мандрівником.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Нові правила в’їзду до Європи: що вигадали в ЄС для українців та американців