facebook

“Жахливий мороз і шалений снігопад пруть в Україну, холод сягне -13 градусів у цих областях”: синоптики про дощ і сніг

Синоптики пояснили українцям, якої погоди їм слід очікувати вже невдовзі. Передбачається період сильного холоду, коли Україну накриє мороз.

Як інформує “Фокус”, фахівці Укргідрометцентру спрогнозували, яким може бути зимовий період у січні 2023 — лютому 2024 року. Про це розповіла завідувачка відділу кліматичних досліджень та довгострокових прогнозів погоди Вазіра Мартазінова.

Синоптикиня зауважила, що нинішня зима характеризуватиметься нестійкими морозами, які швидко змінюватимуться вищими температурами

“Зима в Україні цьогоріч, аналогічно до минулої, може видатися м’якою і теплою. В середині грудня ймовірне різке короткочасне похолодання із морозами до -15 градусів. Водночас опадів буде мало — переважно мокрий сніг чи сніг з дощем”, — поділилася прогнозом Мартазінова.

За її словами, у грудні прогнозується лише один морозний період, ще кілька днів низьких температур очікується у січні – до -10 градусів і до -8 градусів — у лютому.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

“Практично обійдеться без особливих морозів – 0-+5 градусів у денний час”, – зазначила вона.

Погода взимку у Києві

Спеціалісти сайту meteoprog прогнозують, що мінімальна температура грудня у столиці буде на рівні -3-4 градуси за Цельсієм, можливі невеликі дощі і дощі зі снігом.

Синоптикиня Укргідрометцентру Мартазінова зазначила, що ймовірніше ці свята в Україні будуть “плюсовими” і безсніжними.

“Погода на Новий рік в Україні, імовірно, знову буде аномально теплою, без снігу та морозу. Опади можливі лише у вигляді невеликого мокрого снігу. Прийдешня зима, як і минула, супроводжуватиметься температурними “гойдалками”, — зауважила вона.

Зимова погода в Європі

За інформацією синоптиків сервісу severe-weather, над Північним полюсом триває формування полярного вихору, тому перші прогнози погоди на зиму 2023-2024 були відповідними — сніг і низька температура повітря. Проте метеорологи попередньо стверджують, що суттєвої відмінності від минулого сезону не буде: опади у вигляді снігу та дощів будуть досить рідкісним явищем.

 

полярний вихор, зима в Европі

“Сильний полярний вихор передбачає таку саму полярну циркуляцію, яка зазвичай містить прохолодніше повітря в полярних регіонах, що призводить до м’якіших умов не тільки в Європі, а й США. І навпаки, слабкий полярний вихор означатиме, що холодніше арктичне повітря не обмежене і може “затікати” до США та Європи, що призводить до прохолодніших умов”, — підкреслює Мартазінова.

За даними синоптиків, цей потенційний колапс, який часто спостерігається у грудні та січні, може призвести до значних змін погоди в перший місяць наступного року.

Полярний вихор — що відомо

Восени полярні регіони планети починають остигати через зменшення кута нахилу Сонця, отримуючи мінімальну кількість сонячної енергії. Навпаки — південні регіони продовжують отримувати достатньо сонячного світла. Ця різка різниця температур між полюсами і субтропічними районами призводить до утворення циркуляції низького тиску, відомої як полярний вихор. Ця циркуляція простягається від земної поверхні до верхніх шарів атмосфери.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

“Жахливий мороз і шалений снігопад пруть в Україну, холод сягне -13 градусів у цих областях”: синоптики про дощ і сніг