facebook

Виплати для пенсіонерів, що працюють: як працевлаштування впливає на розмір пенсії

З’явилося роз’яснення, як вплине працевлаштування на пенсію


Згідно зі статистикою ПФУ, в Україні станом на жовтень 2023 року налічується 10,5 мільйона пенсіонерів, з них 2,7 млн ​​громадян продовжують працювати. З’явилося роз’яснення, як працевлаштування вплине на розмір пенсії.

Це питання турбує пенсіонера з Дніпра. Він у 2011 році вийшов на заслужений відпочинок, наразі чоловікові 72 роки. Кількість страхового стажу – 46 років.

Крім цього, пенсіонер зазначив, що має статус учасника бойових дій, нагороджений орденом. Керівництво фірми, в якій він зараз працює, наполягає на укладенні договору про трудове співробітництво.

Тому пенсіонера хвилює питання, чи буде йому проводитись щорічна індексація, чи дадуть доплати до пенсії за наднормативний стаж, щомісячні доплати за вік від президента України, доплати як учаснику бойових дій, за особливі заслуги перед Україною.

Також пенсіонер поцікавився, чи може він відмовитися від укладання договору із роботодавцем.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

У редакції зазначили, що якщо не вдаватися до подробиць, то у цьому випадку пенсіонеру працевлаштування вплине на майбутній розмір надбавки за наднормативний стаж.

Якщо людина працює офіційно, то для розрахунку береться старий прожитковий мінімум, за масового перерахунку пенсій він не переглядається. Якщо людина не працює, то при її підвищенні зазначена надбавка автоматично перераховується.

Інші добавки не залежать від того, чи працює пенсіонер, оскільки вони встановлюються на підставі інших нормативних документів.

При підвищенні прожиткового мінімуму доплату за наявні у людини статуси у будь-якому випадку буде перераховано. Так само відбувається березнева індексація пенсії – незалежно від факту роботи.

Щодо вікової надбавки (456 гривень), то вона в принципі не змінюватиметься, якщо Кабінет Міністрів не ухвалить нового рішення про її розмір. Нагадаємо, що така надбавка встановлюється до пенсії до розміру, що не перевищує 10 340,35 грн.

Щодо працевлаштування, то пенсіонеру радять вирішувати самостійно. Але нагадують, що про працевлаштування обов’язково потрібно повідомляти ПФУ, інакше потім може виникнути необґрунтована переплата пенсії, яку доведеться повертати.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Виплати для пенсіонерів, що працюють: як працевлаштування впливає на розмір пенсії