facebook

Поради психолога, як знайти роботу до душі

Історії про те, як людина закінчує один ВУЗ, інший, а знайти себе так і не може, можна почути всюди. Вони тільки здаються смішними, насправді неможливість знайти роботу по душі, справу свого життя – справжня драма для людини. Справитися з цією проблемою допоможуть поради нашого психолога.Поради психолога, як знайти роботу до душі

Як знайти роботу до душі: порада психолога

«Можливо, моя проблема здастся вам типовою, але мені дуже потрібна ваша порада. Як знайти роботу до душі? Не можу визначитись, яким видом діяльності хочу займатися, хоча мені вже 23 роки.

В цьому році я закінчила педагогічний університет за спеціальністю вчитель історії і педагог-психолог. Проте до школи працювати не пішла, в основному із-за невисокої зарплати. Правда, не можу сказати, що я дуже комунікабельна (що важливо для моєї спеціалізації).

Знайома допомогла влаштуватися у фірму помічником бухгалтера. Оцінюючи свої можливості, я вважала, що мені вдалося знайти роботу по душі і мені підійде дана професія, так як я можу займатися монотонною роботою тривалий час, відповідальна.

Однак на практиці виявилося, що мені ця сфера нецікава, робота з цифрами викликає нудьгу. До того ж я багато чого не розумію в цій професії, болять очі від постійної роботи за комп’ютером. Тому на даний момент я в розгубленості.

Підтримай нашу сторінку в Facebook.

Не можу усвідомити, до чого лежить душа, як знайти роботу до душі. Мене дуже мучить ця проблема, мені важливо визначитись в професійному світі. Броніслава Дашкевич».

Як знайти роботу до душі, відповідає психолог Олена Пориваєва

Ви знехтували головним правилом успішної людини знайти роботу по душі і витратили величезну кількість часу на те, що вам не цікаво, і продовжуєте це робити досі. Природно, тепер ви настільки себе загнали в кут, що достукатися до себе справжньої вам буде вкрай складно.

По-перше, освіта у вас гарна. А щодо невисоких шкільних зарплат, так це дивлячись яка школа і дивлячись який рівень викладання. Я знаю педагогів, які заробляють на рівні середнього топ-менеджера.

Правда, для цього треба справді добре знати і любити свій предмет і займатися чимось іншим, крім викладання в школі. Наприклад, приватними уроками, веденням гуртків (у вашому випадку історичних – це саме те, у дітей завжди був і зараз є інтерес до історії) і т. д. В безлічі видавництв завжди потрібні наукові редактори.

В екскурсійних бюро вашого міста – екскурсоводи. Господи, та як можна загубитися з такою освітою? Десятки місць і десятки суміжних професій відкриті вам! А бухгалтерія вам навіщо? Насправді смак до професії прокидається тоді, коли ти нею володієш.

Якщо ставитися до професії, як до способу заробити грошей, то тоді краще влаштуватися куди-небудь продавцем або менеджером і забути про спроби знайти роботу по душі. Відповідальність невелика, грошей на життя вистачить… Але для чого тоді здобувати освіту? Щоб було?

Ви питаєте, як знайти роботу до душі? Але для того, щоб знайти те, куди вкладати душу, треба копнути трохи глибше, ніж підручник або інструкція. Тому подумайте, адже для чогось ви вибрали історію? Дорийтесь до цього джерела в собі! Там є щось… Просто так ми професії не вибираємо. І якщо розвинути це, то, можливо, ви вийдете на справжнє своє покликання! І тільки так можна знайти роботу по душі! Іншого шляху немає…

Як обрати роботу до душі: порада психолога

«Мені 27 років, але я досі не можу визначитись, чим мені хочеться займатися в цьому житті, не можу обрати роботу до душі. Проблеми з визначенням шляху були завжди: у школі не міг визначитись, які предмети мені подобаються, потім не міг вибрати інститут заздалегідь, пустивши все на самоплив, в результаті вступив на нікому не потрібний технікум (за принципом, куди взяли). Закінчив і все-таки поступив в інститут (відразу в 2), в якому вчитися – вибрати так і не зміг. Тому закінчив обидва (зараз розумію, що час втрачено даремно).

Проблема в тому, що я завжди розумію, чого не треба було робити в минулому! А ось що треба робити зараз або в майбутньому, не зрозумію… Буду дуже вдячний, якщо ви мені допоможете знайти роботу по душі. Максим Барановський».

Як отримати роботу до душі, відповідає психолог Олена Пориваєва

Ви хочете зрозуміти, «що треба робити в сьогоденні або майбутньому» і не знаходите відповіді, оскільки шукаєте там, де її немає і бути не може. Немає жодного правила, яке б визначало ваше життя і знало б як треба і як правильно її здійснювати.

Якою б ретельною не була ваша внутрішня інспекція, до тих пір, поки ви підходите до себе з мірилом зовнішньої оцінки, результатом буде внутрішня апатія і млява невизначеність у тому, як знайти роботу до душі.

Уявіть собі, що в ясний сонячний день ви йдете по стежці і виходите на розвилку. Три дороги, три можливості. Одна дорога веде в ліс, інша до річки, третя – на луг. Ви можете піти куди завгодно, але до заходу сонця ви встигнете пройти тільки один шлях.

Що визначить ваш рух? Якщо ви втомилися від сонця, то направитеся в ліс, якщо хочете освіжитися, то до річки, якщо вас тягне запах трав і квітів, то на луг. Ваш вибір буде простий, якщо, стоячи на роздоріжжі, ви запитаєте себе, чого я хочу саме зараз, і дозволите собі слідувати своїм бажанням.

Але ви замрете в нерішучості, якщо почнете міркувати: а раптом вода буде холодна, а в лісі з’їдять комарі або я б пішов до річки, але як чудово буде принести додому букет лугових квітів і т. д. і т. п. Ви зовсім нікуди не підете, якщо сильніше всіх бажань буде страх заблукати.

Так і в житті, сам по собі і той, і інший шлях є тільки можливість, правильним ж він стане тоді, коли можливості цього шляху знайдуть відповідність з вашими прагненнями й життєвими потребами знайти роботу по душі.

Проблема не в шляху як такому і не у відсутності бажань, а в тому, що людина робить, стоячи на роздоріжжі: чи чує вона себе або в потоці роздумів втрачає зв’язок  сама з собою.

Я переконана, що ваша першочергова задача на даний момент полягає в тому, щоб послабити депресивну дію усякої зовнішньої оцінки і всяких зовнішніх імперативів, відмовити їм у праві підміняти собою голос «внутрішнього я». Можливо, ці умови допоможуть знайти роботу по душі, проявитися і заговорити живому голосу ваших почуттів і бажань, внутрішніх устремлінь.

Як отримати роботу і знайти себе?

Після цього Максим прислав мені ще один лист.

«Спасибі, що відповіли, хоч якась ясність з’явилася. Ви все правильно описали, в мені дуже глибоко сидить прагнення «відповідати». Я не знаю, хто намалював в моїй голові уявлення про те, як має бути, але це є. І в інститут я поступав з-за того, що треба було відповідати (як може жити людина без вищої освіти?) Правда, про це я інтуїтивно здогадуюся…

Я зрозумів, що треба слухати поклик серця, але, мабуть, моє серце задавлене розумом, так як воно мовчить… Ось я сиджу на роботі і намагаюся уявити, чого я хочу, як знайти роботу до душі… Хочу піти звідси… Але тут втручається розум і перекреслює все: йти не можна, треба виконати обсяг роботи, треба отримувати гроші і т. д. Ланцюжок цих «треба» дуже довгий… І розум сильніше всього, так як перекриває всі інші почуття.

З повагою, Максим Барановський».

Відповідь

Доброго дня, Максим! Я рада чути вас знову, рада продовженню розпочатої розмови. Своє завдання я бачу в тому, щоб повідомити вам, що мені вдалося зрозуміти в процесі читання вашого листа.

Ви пишете, що відчули імпульс «піти звідси…», але одразу втрутився розум і придушив цей імпульс своїми залізними аргументами. Сила необхідності знайти роботу по душі поширює свою владу настільки широко, що стає невиразною грань, яка відсікає надмірні вимоги, якими можна знехтувати. Розум стримує почуття для того, щоб впоратися з вирішенням основного завдання: він повинен утримати вас від помилки.

І ваш розум, і ваші почуття підпорядковані одній ідеї, яка колись міцно оселилася в вашій душі: я можу жити, тільки якщо буду відповідати. І оскільки від цього залежить життя, то страх не відповідати домінує над всім іншим.

Зовнішній світ, яким є і робота, стає справжнім випробуванням: він пред’являє вимоги, накладає відповідальність, погрожує, що в разі помилки суд буде безжальним. Як знайти роботу до душі і як знайти себе?

До тих пір, поки ви справляєтеся зі своїми обов’язками, вам вдається підтримувати видимість своєї відповідності вимогам. Але варто вам помилитися, все встає на свої місця: ваше внутрішнє побоювання щодо того, що всі інші люди кращі, розумніші, компетентніші вас, знаходить своє підтвердження в дійсності. Невідповідність стає очевидною, матеріальною.

Мета цього листа – не знайти роботу по душі, а сказати в’язневі, що він перебуває в заручниках не світу, а в самого себе. Світ, що оточує його, – не більше, ніж відображення світу, що коїться всередині самого в’язня. І головне, чого йому бракує в цьому світі – це любові до самого себе, безумовної любові, що дозволяє йому бути коханим незважаючи ні на що.

Максим, тут було сказано досить багато, щоб багато чого пізнати і зрозуміти, але цього недостатньо для конкретних змін. Ті зрушення, які відбуваються всередині вас, виникнення питань, напруга, втома, відчуття незадоволення і прагнення розібратися в собі – все це разом є значною рушійною силою, здатною багато чого змінити. Я бажаю вам знайти роботу по душі і зробити все можливе, щоб розпочатий всередині вас рух продовжувався.

Comments

comments

Жми «Нравится» и получай только лучшие посты в Facebook ↓

Поради психолога, як знайти роботу до душі